settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj pomeni da je Jezus Božji sin?

Odgovor


Jezus ni nujno Božji sin v smislu kot človeški oče in njegov sin. Bog se namreč ni poročil in imel sina. Bog se prav tako ni paril z Marijo in skupaj z njo naredil sina. Jezus je Božji sin v smislu, da je On Bog, ki se je manifestiral v človeški obliki (Janez 1,1.14). Jezus je Božji sin v tem, da je bil spočet v Mariji po Svetem Duhu. Luka v 1,35 izjavlja, "Angel ji je odgovoril: 'Sveti Duh bo prišel nadte in moč Najvišjega te bo obsenčila, zato se bo tudi Sveto, ki bo rojeno, imenovalo Božji Sin.'"

Med sojenjem pred judovskimi voditelji je Veliki duhovnik zahteval od Jezusa, "Rotim te pri živem Bogu, da nam poveš, ali si ti Mesija, Božji Sin." (Matej 26,63). "Jezus mu je dejal: 'Ti sam si rekel. Toda povem vam: Poslej boste videli Sina človekovega sedeti na desnici Moči in priti na oblakih neba.' " Judovski voditelji so se odzvali tako, da so Jezusa obtožili bogokletja (Matej 26,65–66). Kasneje pred Poncijem Pilatom pa "so mu judje odgovorili: 'Mi imamo Postavo in po Postavi mora umreti, ker se je delal Božjega Sina' " (Janez 19,7). Zakaj bi njegova trditev, da je Božji sin, bila smatrana bogokletna in vredna smrti? Judovski voditelji so točno vedeli, kaj je Jezus namreč mislil, ko je omenil frazo "Božji sin." Biti Božji sin pomeni biti enakega bistva, narave, kot Bog. Božji sin je "od Boga." Trditev, da je iste narave kot je Bog — dejansko biti Bog — je bilo bogokletno Judovskim voditeljem; zato so zahtevali Jezusovo smrt, kar je bilo skladno z navodilom v 3. Mojzesovi knjigi 24,15. Hebrejcem 1,3 izraža to zelo jasno: "On je odsvit njegovega veličastva in odtis njegovega obstoja."

Še en primer lahko najdemo v Janezu 17,12, kjer je Juda opisan kot "sin pogubljenja." Janez 6,71 nam pove, da je Juda Simonov sin. Kaj torej pomeni Janez 17,12, ko Judo opiše kot "sina pogubljenja?" Beseda pogubljenje pomeni "uničenje, razvalina, odpadek." Juda ni bil dobesedni sin "uničenja, razvaline in odpadka," ampak te reči, poguba, so bile identitete Judovega življenja. Juda je bil manifestacija pogube. Na isti način je Jezus tudi Božji sin. Božji sin je Bog. Jezus je učlovečeni Bog (Janez 1,1.14).

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kaj pomeni da je Jezus Božji sin?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries