settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj je hipostatična unija? Kako je lahko Jezus hkrati Bog in človek?

Odgovor


Hipostatična unija je izraz, ki opisuje, kako je Bog Sin, druga oseba troedinega Boga, Jezus Kristus, prevzel človeško naravo, a vendar hkrati ostal popolnoma Bog. Bog Sin je bil vedno večno Bog (Evangelij po Janezu 8,58; 10,30). Pri utelešenju je Bog Sin, medtem ko je ostal Bog, postal človek (Evangelij po Janezu 1,14). Dodatek človeške narave k božanski naravi je Jezus Kristus, Bog-človek. To je hipostatična unija, Jezus Kristus, ena oseba, popolnoma Bog in popolnoma človek.

Jezusovi dve naravi, človeška in božanska, sta neločljivi. Jezus bo za vedno Bog-človek, popolnoma Bog in popolnoma človek, dve različni naravi v eni osebi. Jezusova človeškost in božanskost nista pomešani, ampak sta združeni, ne da bi izgubili ločeni identiteti. Med svojim delovanjem na zemlji je Jezus včasih deloval s človeškimi omejitvami (Evangelij po Janezu 4,6; 19,28), drugič pa v moči svoje božanskosti (Evangelij po Janezu 11,43; Evangelij po Mateju 14,18–21). V obeh primerih so bila Jezusova dejanja iz njegove ene osebe. Jezus ima dve naravi, ampak samo eno osebnost.

Doktrina o hipostatični uniji je poskus razlage, kako je bil Jezus lahko hkrati Bog in človek. Navsezadnje pa je to doktrina, ki je ne moremo popolnoma razumeti. Nemogoče je, da bi popolnoma razumeli, kako Bog deluje. Mi kot ljudje z omejenim umom ne bi smeli pričakovati, da bomo popolnoma doumeli neskončnega Boga. Jezus je Božji Sin, ki je bil spočet od Svetega Duha (Evangelij po Luku 1,35). To ne pomeni, da Jezus ni obstajal, preden je bil spočet. Jezus je vedno obstajal (Evangelij po Janezu 8,58; 10,30). Ko je bil Jezus spočet, je postal človek poleg tega, da je še vedno ostal Bog (Evangelij po Janezu 1,1.14).

Jezus je oboje, Bog in človek. Jezus je bil vedno Bog, vendar ni postal človek, dokler ni bil spočet v Mariji. Jezus je postal človek, da bi se lahko poistovetil z nami v naših bojih (Pismo Hebrejcem 2,17) in, kar je še pomembneje, da je lahko umrl na križu in plačal kazen za naše grehe (Pismo Filipljanom 2,5–11). Če povzamemo, svetopisemska doktrina hipostatične unije uči, da je Jezus oboje, popolnoma človek in popolnoma Bog, da se nobena njegova narava ni zmešala niti ni razvodenela in da je Jezus za vedno ena združena človeška in božanska oseba.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kaj je hipostatična unija? Kako je lahko Jezus hkrati Bog in človek?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries