settings icon
share icon
Vprašanje

Kdo so Jehovove priče in kaj verujejo?

Odgovor


Sekta, ki je danes poznana kot Jehovove priče, se je začela leta 1870 kot svetopisemsko učenje, ki ga je vodil Charles Taze Russell. Russell je poimenoval svojo skupino »Biblično preučevanje Zore milenija«. Charles T. Russell je začel pisati serijo knjig, ki jo je poimenoval »Zora milenija«, ki se je do njegove smrti povečala na šest knjig in vsebuje veliko učenja, ki se ga držijo Jehovove priče še zdaj. Po Russellovi smrti leta 1916 je sodnik J. F. Rutherford, Russellov prijatelj in naslednik, leta 1917 napisal sedmo in zadnjo knjigo serije »Zora milenija«, in sicer knjigo »Dopolnjena skrivnost«. Leta 1886 je bila ustanovljena »Biblična in traktatna družba stražnega stolpa« in je hitro postala sredstvo, s pomočjo katerega je začelo gibanje »Zora milenija« širiti svoje poglede na druge ljudi. Skupina je bila do leta 1931 znana kot »Russelliti«, takrat pa so jo zaradi razcepa organizacije preimenovali v »Jehovove priče«. Skupina, od katere se je odcepila, je postala znana kot »Biblični učenci«.

Kaj verjamejo Jehovove priče? Skrbno raziskovanje njihovega doktrinskega pogleda na teme, kot so Kristusova božanskost, odrešitev, troedini Bog, Sveti Duh in Kristusova nadomestna žrtev, nedvomno kažejo, da se ne držijo običajnih krščanskih stališč o teh temah. Jehovove priče verjamejo, da je Jezus nadangel Mihael, najvišje ustvarjeno bitje. To nasprotuje mnogim svetopisemskim odlomkom, ki jasno izjavljajo, da je Jezus Bog (Evangelij po Janezu 1,1.14; 8,58; 10,30). Jehovove priče verjamejo, da se odrešitev dobi s kombinacijo vere, dobrih del in poslušnosti. To nasprotuje neštetim svetopisemskim odlomkom, ki razglašajo, da odrešitev prejmemo po milosti z vero (Evangelij po Janezu 3,16; Pismo Efežanom 2,8–9; Pismo Titu 3,5). Jehovove priče zavračajo troedinega Boga, verjamejo, da je Jezus ustvarjeno bitje in da je Sveti Duh v bistvu neživa Božja moč. Jehovove priče zavračajo misel, da je Kristus umrl namesto nas, in se oklepajo teorije o odkupitvi, da je bila Jezusova smrt plačilo za odkupitev za Adamov greh.

Kako Jehovove priče upravičujejo te nesvetopisemske nauke? Prvič: trdijo, da je cerkev skozi stoletja pokvarila Sveto pismo; zato so ponovno prevedli Sveto pismo v Prevod Novi svet. Biblična in traktatna družba stražnega stolpa je spremenila svetopisemsko besedilo, da bi ustrezalo njihovemu lažnemu nauku, namesto da bi osnovali svoj nauk na tem, kar Sveto pismo dejansko uči. Prevod Novi svet ima številne izdaje, saj Jehovove priče odkrivajo vse več svetopisemskega besedila, ki nasprotuje njihovim naukom.

Stražni stolp utemeljuje svoja prepričanja in nauke na izvirnih in razširjenih učenjih Charlesa Tazea Russella, sodnika Josepha Franklina Rutherforda in njunih naslednikov. Upravno telo Biblične in traktatne družbe stražnega stolpa je edino telo v kultu, ki trdi, da ima oblast razlagati Sveto pismo. Z drugimi besedami to pomeni, da karkoli upravno telo pravi glede nekega odlomka, se to šteje kot zadnja beseda, neodvisno razmišljanje pa je močno nezaželeno. To je v neposrednem nasprotju s Pavlovim opominom Timoteju (in tudi nam), naj preučujemo, da se bomo pred Bogom izkazali za preizkušene, tako da se nam ne bo treba sramovati, ker pravilno ravnamo z Božjo besedo. Ta opomin, ki ga najdemo v Drugem pismu Timoteju 2,15, je jasno navodilo od Boga vsakemu izmed njegovih otrok, naj bomo kot kristjani v Beroji, ki so vsak dan preiskovali Pisma, da bi videli, ali so stvari, ki se poučujejo, v skladu z Božjo besedo.

Verjetno ni verske skupnosti, ki bi bolj zvesto oznanjala svoje sporočilo, kot so Jehovove priče. Žal pa je sporočilo polno sprevračanj, prevar in lažnih naukov. Naj Bog odpre oči Jehovovih prič za resnico evangelija in pravo učenje Božje besede.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kdo so Jehovove priče in kaj verujejo?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries