settings icon
share icon
Vprašanje

Je Jezus Bog? Je Jezus kdaj trdil, da je Bog?

Odgovor


Nekateri, ki zanikajo, da je Jezus Bog, trdijo, da Jezus ni nikoli rekel, da je Bog. To je napačno. V Svetem pismu ni nikjer zapisano, da bi Jezus kdaj rekel neposredno natančne in točne besede, »Jaz sem Bog.« To pa ne pomeni, da ni razglašal, da je Bog. Za koga se je Jezus imel? Za koga ga ima Sveto pismo? Najprej poglejmo Jezusove besede v Evangeliju po Janezu 10,30: »Jaz in Oče sva eno.« Na prvi pogled se mogoče ne zdi, kot da je trdil, da je Bog. Vseeno pa premislimo o odzivu Judov na njegovo izjavo: »Ne kamnamo te zaradi dobrega dela, ampak zaradi bogokletja, ker se ti, ki si človek, delaš Boga.« (Evangelij po Janezu 10,33). Judje so Jezusovo izjavo razumeli kot trditev, da je Bog. V naslednjih vrsticah Jezus Judov ne popravlja z izjavo: »Nisem rekel, da sem Bog.« To nam pove, da se je Jezus z izjavo: »Jaz in oče sva eno« (Evangelij po Janezu 10,30), res razglašal, da je Bog. V Evangelij po Janezu 8,58 je še en primer. »Jezus jim je dejal: ›Resnično, resnično, povem vam: Preden se je Abraham rodil, jaz sem.‹« Judje pa so spet »… pograbili kamenje, da bi ga vrgli vanj; …« (Evangelij po Janezu 8,59). Jezus je z oglaševanjem svoje identitete z »Jaz sem« neposredno uporabil ime Boga Stare zaveze za svojega (Druga Mojzesova knjiga 3,14). Judje, ki so slišali to izjavo, so se odzvali tako, da so zagrabili kamne, s katerimi bi ga ubili zaradi bogokletja, kot je zapovedala Mojzesova postava (Tretja Mojzesova knjiga 24,16). Zakaj bi torej Judje želeli kamenjati Jezusa, če ne zaradi tega, ker je izrekel nekaj bogokletnega, namreč potrditev, da je Bog?

Apostol Janez ponavlja pojem Jezusovega božanstva, ko pravi, da »… Beseda je bila Bog« in »… Beseda je postala meso« ( Evangelij po Janezu 1,1. 14). To nam jasno pokaže, da je Jezus Bog v mesu—utelešen. Apostolska dela 20,28 pravijo: »Pazíte nase in na vso čredo, v kateri vas je Sveti Duh postavil za škofe, da bi pasli Božjo Cerkev, ki si jo je bil pridobil s svojo krvjo.« Kdo si je torej pridobil cerkev s svojo lastno krvjo? Jezus Kristus! Apostolska dela trdijo, da si je Bog cerkev pridobil s svojo krvjo. Zatorej je Jezus Bog!

Apostol Tomaž je rekel Jezusu: »Moj Gospod in moj Bog!« (Evangelij po Janezu 20,28). Jezus ga ni popravil. Apostol Pavel ga opiše kot Boga (Pismo Titu 2,13). Tudi apostol Peter je rekel enako (Drugo Petrovo pismo 1,1). Bog Oče sam je priča Jezusovega popolnega božanstva: »o Sinu pa: Tvoj prestol, o Bog, traja na vekov veke, žezlo pravičnosti je žezlo tvojega kraljestva« (Pismo Hebrejcem 1,8; Psalm 45,7).

V Razodetju je angel svetoval apostolu Janezu naj časti samo Boga (Razodetje 19,10). Večkrat v Svetem pismu opazimo čaščenje Jezusa (Evangelij po Mateju 2,11; 14,33; 28,9. 17; Evangelij po Luku 24,52; Evangelij po Janezu 9,38). Jezus pa nikoli ljudi ne graja ali okara za to, ker so ga častili. Če Jezus ne bi bil Bog, potem bi ljudem rekel, naj ga ne častijo, tako kot je to storil angel v Razodetju. V Svetem pismu je še veliko takšnih in drugačnih izjav, ki potrjujejo Jezusovo božanstvo.

Če Jezus ni Bog, potem njegova smrt na križu ne bi bila zadostna za plačilo grehov nobenega. Božje utelešenje je bilo potrebno, ker mora biti Kristus resnično človek, da bi dejansko umrl na križu za grehe Svojega ljudstva. Božje utelešenje je bilo potrebno, ker mora biti Kristus resnično Bog, da bi bila Njegova spravna žrtev učinkovita za vse izvoljene (Drugo pismo Korinčanom 5,21; Pismo Hebrejcem 1,2-3, 2,14-18; Prvo Janezovo pismo 2,2). Samo smrt popolnega človeškega bitja lahko dovolj odpravi grehe Božjega ljudstva. Ker je Jezus Kristus Božji-človek, je odrešenje samo v Njem. Samo Božji-človek je lahko plačal tako nujno neskončno kazen (Pismo Rimljanom 5,8; Drugo pismo Korinčanom 5,21). Zveličanje je mogoče samo skozi vero v Jezusa Kristusa! Jezusovo božanstvo je to, zaradi česar je On edina pot odrešitve (Evangeliju po Janezu 5,25-27). Jezusovo božanstvo je vzrok njegove izjave: »Jaz sem pot, resnica in življenje. Nihče ne pride k Očetu drugače kot po meni« (Evangelij po Janezu 14,6).

Je Jezus Bog? Da. Jezus se je razglasil za Boga. Njegovi privrženci so verjeli, da je Bog. Zagotavljanje odrešenja deluje le, če je Jezus Bog. Jezus je utelešen Bog, večni Alfa in Omega (Razodetje 1,8; 22,13), in Bog naš Odrešenik (Drugo Petrovo pismo 1,1).

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Je Jezus Bog? Je Jezus kdaj trdil, da je Bog?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries