Je Jezus Bog? Je Jezus kdaj trdil, da je Bog?


Vprašanje: Je Jezus Bog? Je Jezus kdaj trdil, da je Bog?

Odgovor:
V Svetem pismu ni nikjer zapisano, da bi Jezus kdaj rekel natančno to: »Jaz sem Bog.« To pa ne pomeni, da ni razglašal, da je Bog. Kot primer vzemimo Jezusove besede v Janezovem evangeliju 10:30: »Jaz in Oče sva eno.« Na prvi pogled ta izjava ne govori o tem, da je Bog. Ampak poglejmo reakcije Judov na to izjavo: »Ne kamnamo te zaradi dobrega dela, marveč zaradi bogokletja, ker se ti, ki si človek, delaš Boga.« (Janez 10:33) Judje so Jezusove izjave razumeli, kot da trdi, da je Bog. V naslednjih vrsticah Jezus Judov nikoli ne popravi z besedami: »Nisem trdil, da sem Bog.« To nam pove, da je Jezus resnično rekel, da je Bog, z izjavo: »Jaz in Oče sva eno.« (Janez 10.30) Janez 8:58 je naslednji primer: »Resnično resnično vam povem: preden je bil Abraham, sem jaz.« In spet so kot odgovor Judje poizkušali Jezusa kamenjati (Janez 8:59). Zakaj bi Judje hoteli kamenjati Jezusa, če ne zato, ker je izjavil nekaj bogokletnega – to, da je Bog?

Janez 1:1 pravi: »…in Beseda je bila Bog.« Janez 1:14 pravi tudi: »Beseda je meso postala.« To pa jasno pove, da je Jezus Bog iz mesa in krvi. Apostolska dela 20:28 pravijo: »Pazite nase in na vso čredo, kateri vas je Sveti duh postavil za oskrbnike, da bi pasli božjo cerkev, ki si jo je bil pridobil s svojo krvjo.« Kdo si je torej pridobil cerkev s svojo lastni krvjo? Jezus Kristus! Apostolska dela trdijo, da si je Bog cerkev pridobil s svojo krvjo. Zatorej je Jezus Bog!

Tomaž učenik je o Jezusu rekel tole: »Gospod in moj Bog« (Janez 20:28). Jezus ga ni popravil. Tit 2:13 nas vzpodbuja, naj počakamo na prihod našega Boga in Rešitelja – Jezusa Kristusa (poglej še 2 Peter 1:1). V Hebrejcih 1:8 je Oče govoril o Sinu: »…o Sinu pa: »Tvoj prestol, o Bog, je za vekomaj« in »Žezlo pravičnosti je žezlo tvojega kraljestva.«

V Razodetju je angel svetoval apostolu Janezu naj časti samo Boga (Razodetje 19:10). Večkrat v Svetem pismu opazimo čaščenje Jezusa (Matej 2:11; 14:33; 28:9,7; Luka 24:52; Janez 9:38). Jezus pa nikoli ljudem ne očita čaščenja. Če Jezus ne bi bil Bog, potem bi ljudem rekel, naj ga ne častijo, tako kot je to storil angel v Razodetju. V Svetem pismu je še veliko takšnih in drugačnih izjav, ki potrjujejo Jezusovo božanstvo.

Najpomembnejši razlog, zakaj Jezus mora biti Bog je ta - če bi Jezus ne bil Bog, potem bi njegovo žrtvovanje in smrt za grehe sveta ne bila učinkovita in bi bila brez pomena (1 Janez 2:2). Samo Bog je lahko plačal tako hudo kazen. Samo Bog je lahko nase prevzel vse grehe sveta (2 Korinčani 5:21), umrl in znova vstal od mrtvih – s tem je dokazal zmago nad grehom in smrtjo.

English
Povratek na slovensko domačo stran
Je Jezus Bog? Je Jezus kdaj trdil, da je Bog?