settings icon
share icon
Vprašanje

Je Bog resničen? Kako sem lahko prepričan, da je Bog resničen?

Odgovor


Da je Bog resničen vemo zato, ker se nam je razkril na tri načine: skozi stvarstvo, v svoji besedi in v svojem Sinu, Jezusu Kristusu.

Najbolj temeljni dokaz obstoja Boga je vse tisto, kar je storil. »Zakaj od stvarjenja sveta naprej je mogoče to, kar je v njem nevidno, z razumom spoznati iz ustvarjenih bitij: njegovo večno mogočnost in božanskost. Zato so ti (neverniki) ljudje neopravičljivi.« (Rimljani 1:20) »Nebesa razglašajo božje veličastvo in nebesni svod oznanja, da je delo njegovih rok.« (Psalm 19:1)

Če bi na sredi polja našel zapestno uro, ne bi predvideval, da se je tam enostavno »pojavila« ali pa, da je tam že od nekdaj. Na podlagi urinega modela bi predvideval, da je imela nekega oblikovalca. Toda v svetu okoli sebe vidim precej drugačno zgradbo in natančnost. Naše merjenje časa ni odvisno od ur na naših zapestjih, ampak od dela božjih rok – stalno vrtenje zemlje (in radioaktivne lastnosti cezija – 133 atomov). Vesolje je mogočna stvaritev in prav to je argument, da ima tudi mogočnega Stvarnika.

Če bi našel šifrirano sporočilo, bi poiskal strokovnjaka, da bi mi ga pomagal razvozlati. Moje predvidevanje bi bilo, da je moral biti pošiljatelj sporočila (tisti, ki je sporočilo sestavil) pametna oseba. Kako zakomplicirana pa je DNK »šifra«, ki jo imamo v vsaki celici našega telesa? Ali ne ravno ta kompleksnost in namen DNK govorita o inteligenci sestavljavca te šifre?

Bog ni naredil le zamotanega in skladnega sveta, tudi večnost nam je položil v srce (Pridigar 3:11). Človeštvo poseduje notranje dojemanje, da je na svetu še kaj več kot samo tisto, kar dejansko vidimo. Vsak ve, da obstaja še nekaj več kot le vsakdanje rutine in življenje. Naš občutek za večnost se odraža vsaj v dveh stvareh: uveljavljanje zakonov in čaščenje.

Vsaka civilizacija v zgodovini je cenila določene moralne zakone, ki so od kulture do kulture presenetljivo podobni. Na primer, ideja ljubezni je univerzalno spoštovana, medtem ko je laž vsesplošno zaničevana. Ta splošna morala – globalno razumevanje pravilnega in napačnega – kaže na vrhovno moralno osebo, ki nam je posredovala te občutke.

Na enak način so ljudje po svetu, ne glede na kulturo, gojili sistem čaščenja. Stvar čaščenja je marsikje različna, toda občutek za neko »višjo silo« je prisoten v vsakem izmed nas. Naša nagnjenost k čaščenju je odraz tega, da nas je Bog ustvaril po svoji podobi (Genesis 1:27).

Bog se je za nas razkril tudi skozi Njegovo besedo, Sveto pismo. Skozi tekst obstoj Boga razumemo kot samoumevno dejstvo (Genesis 1:1; Exsodus 3:14). Ko je Benjamin Franklin napisal svojo Avtobiografijo, se ni trudil z dokazovanjem dejstva, da on sam res obstaja. Enako pa tudi Bog v svoji knjigi ne izgublja časa z dokazovanjem svojega obstoja. Življenja-spreminjajoča narava Svetega pisma, njegova integriteta in čudeži, ki so spremljali njegovo pisanje, bi morali biti dovoljšnje jamstvo za njegovo prebiranje.

Tretji način, s čimer se razodeva Bog, pa je Njegov Sin, Jezus Kristus (Janez 14:6-11). »Na začetku je bila Beseda, in Beseda je bila pri Bogu in Beseda je bila Bog… In Beseda je človek postala in se naselila med nami.« (Janez 1:1, 14) »Zakaj v njem telesno biva vsa popolnost božanstva.« (Kološani 2:9)

Jezus je v svojem neverjetnem življenju popolnoma upošteval zakone Stare zaveze in izpolnil prerokbe Mesije (Matej 5:17). Vedno je bil sočuten do ljudi, izvajal je javne čudeže, da bi potrdil svoja sporočila in da bi pričeval o svojem božjem izvoru. (Janez 21:24-25). Tri dni po njegovem križanju pa je vstal od smrti, to pa je potrdilo na tisoče prič (1 Korinčanom 15:6). V zgodovinskih zapisih kar mrgoli dokazov o tem, kdo je bil Jezus. Kot je apostol Pavel rekel: »Te stvari se niso zgodile v kakšnem zakotju.« (Apostolska dela 26:26).

Vemo, da bodo nekateri še vedno dvomili, imeli lastne ideje o Bogu in zatorej tudi brali dokaze. In še vedno se bo našel kdo, ki ga noben dokaz ne bo prepričal (Psalm 14:1). Vse pa je odvisno od vere (Hebrejci 11:6).

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Je Bog resničen? Kako sem lahko prepričan, da je Bog resničen?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries