settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj je Jagnjetova poročna gostija?

Odgovor


Janez je v svojem videnju 19,7–10 videl in slišal nebeške množice, kako slavijo Boga, ker se je začenjala Jagnjetova poročna gostija. Pojem Jagnjetove gostije bolje razumemo z vidika poročnih običajev v Kristusovem času.

Te poročne gostije so imele tri glavne dele. Prvič, starši neveste in starši ženina so podpisali poročno pogodbo. Starši ženina so plačali doto nevesti ali njenim staršem ali pa je doto plačal ženin sam. S tem se je začela zaroka. V tej fazi sta bila Jožef in Marija, ko je Marija spoznala, da je noseča (Matej 1,18; Luka 2,5).

Drugi korak je običajno sledil po enem letu, ko je šel ženin v spremstvu prijateljev opolnoči na nevestin dom v sprevodu z baklami po ulicah. Nevesta je vedela, da prihajajo, in je z družicami že čakala. Nato so se pridružile sprevodu in odšli so na ženinov dom. Na tem običaju temelji prilika o desetih devicah v Evangeliju po Mateju 25,1–13. Tretja faza je bila poročna gostija, ki je lahko trajala več dni, kakor je prikazano na primer v odlomku o svatbi v Kani v Evangeliju po Janezu 2,1–2.

Janezovo videnje v Razodetju prikazuje poročno gostijo Jagnjeta (Jezusa Kristusa) in njegove neveste (Cerkve) v tretji fazi. Prvi dve fazi sta že mimo. Prva faza se je končala na zemlji, ko je vsak posameznik zveroval v Kristusa kot Odrešenika. Dota, plačana ženinovemu očetu (Bogu Očetu) v imenu neveste, je Kristusova kri. Cerkev na zemlji danes je »zaročena« s Kristusom, in kakor preudarne device v priliki morajo biti vsi kristjani budni in pripravljeni za trenutek, ko bo prišel Ženin (drugi prihod). Druga faza bo vnebovzetje Cerkve, ko bo Kristus prišel po svojo nevesto in jo odpeljal na dom svojega Očeta. Sledila bo Jagnjetova poročna gostija kot tretji in zadnji korak. Domnevamo, da bo Jagnjetova poročna gostija potekala v nebesih v času med vnebovzetjem in drugim prihodom (v obdobju stiske na zemlji).

Na gostiji bodo navzoči ne samo Cerkev kot Kristusova nevesta, ampak tudi drugi, na primer starozavezni sveti; tedaj še ne bodo vstali, bodo pa z nami v nebesih njihove duše/duhovi. Kakor je angel naročil Janezu, naj zapiše: »Blagor njim, ki so povabljeni na Jagnjetovo poročno gostijo!« (Razodetje 19,9b) Jagnjetova poročna gostija bo veličastno slavje vseh, ki bodo v Kristusu!

English


Povratek na slovensko domačo stran

Kaj je Jagnjetova poročna gostija?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries