settings icon
share icon
Vprašanje

Ali je kakšna razlika med knjigo življenja in Jagnjetovo knjigo življenja?

Odgovor


V Novi zavezi je knjiga življenja omenjena osemkrat, od tega je na dveh mestih rečeno, da knjiga pripada Jagnjetu Jezusu Kristusu. Kar sedem izmed teh omemb najdemo v knjigi Razodetje. Tisti, katerih imena so zapisana v knjigi življenja, so ti, ki pripadajo Bogu in so prejeli večno življenje.

Pavel pravi, da so v knjigi zapisana imena njegovih sodelavcev (Filipljanom 4,3), torej je knjiga življenja zanj seznam ljudi, ki imajo večno odrešenje. Tudi iz Razodetja 3,5 razberemo, da so v knjigi življenja zapisana imena tistih, ki verujejo v Gospoda. To so ljudje, ki premagajo preizkušnje zemeljskega življenja in pri tem dokažejo, da je njihovo odrešenje pristno. Kot je še razvidno iz vrstice, Jezus obljublja, da zapisanih imen ne bo izbrisal; doktrina večne gotovosti je torej tu potrjena. Gospod Jezus, ki v tem delu knjige govori cerkvam, obljublja, da bo svoje ljudstvo priznal pred Očetom. V nasprotju s tem v Razodetju 20,15 beremo, kakšna bo usoda tistih, katerih imena niso zapisana v knjigi življenja: vrženi bodo v ognjeno jezero.

V Razodetju 13,8 in 21,27 je omemba Jagnjetove knjige življenja, o kateri je rečeno, da so v njej zapisana imena tistih, ki so bili oprani s krvjo Jagnjeta Jezusa Kristusa. Jagnje, ki »je bilo zaklano že od začetka sveta« (Raz 13,8, SSP – različica), ima knjigo, v kateri so zapisana imena vseh, ki so bili odkupljeni po njegovi žrtvi. To so tisti, ki bodo vstopili v sveto mesto novi Jeruzalem (Raz 21,10) in bodo večno živeli v nebesih z Bogom. Kot vidimo, so v knjigi življenja zabeležena imena vseh, ki bodo po Jagnjetu prejeli večno življenje. Torej je jasno, da sta knjiga življenja in Jagnjetova knjiga življenja isto.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Ali je kakšna razlika med knjigo življenja in Jagnjetovo knjigo življenja?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries