settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj je vloga Izraela v poslednjem času?

Odgovor


Kadarkoli pride do konflikta v Izraelu ali v zvezi z njim, to mnogi vidijo kot znamenje, da se hitro približuje poslednji čas. Težava je v tem, da se konflikta v Izraelu nazadnje naveličamo – tako zelo, da ne bomo prepoznali, ko bodo nastopili resnični, preroško relevantni dogodki. Ni nujno, da je konflikt v Izraelu napovednik poslednjega časa.

Konflikt obstaja, odkar je Izrael narod. Izraelce so od nekdaj preganjali sosedje: Egipčani, Amalečani, Midjánci, Moábci, Amónci, Amoréjci, Filistejci, Babilonci, Perzijci ali Rimljani. Zakaj? Sveto pismo pravi, da zato, ker ima Bog za izraelski narod poseben načrt, ki pa ga hoče satan onemogočiti. Zato že od nekdaj neti sovraštvo do Izraela, še posebno do Izraelovega Boga. Izraelce vedno hočejo uničiti njihovi sosedje. A poskusi popolnega uničenja Izraela so vedno spodleteli, pa naj si je zanj prizadeval asirski kralj Sanheríb, perzijski visoki uradnik Hamán, nacistični voditelj Hitler ali nekdanji iranski predsednik Ahmadinedžad. Preganjalci Izraela pridejo in gredo, Izrael pa bo preganjan, dokler se ne vrne Kristus. Konflikt v Izraelu zato ni zanesljiv pokazatelj, da bo kmalu nastopil poslednji čas.

Po drugi strani pa Sveto pismo res pravi, da bo v poslednjem času v Izraelu prišlo do hudega konflikta: zato je to obdobje imenovano »stiska«, »velika stiska«, »čas stiske za Jakoba« (Jeremija 30,7). Sveto pismo o Izraelu v poslednjem času pravi naslednje:

Judje se bodo množično vračali v izraelsko deželo (5 Mojzes 30,3; Izaija 43,6; Ezekiel 34,11–13; 36,24; 37,1–14).

Antikrist bo z Izraelom sklenil sedemletno zavezo »miru« (Izaija 28,18; Daniel 9,27).

Nekateri menijo, da bo tempelj v Jeruzalemu znova pozidan (Daniel 9,27; Matej 24,15; 2 Tesaloničanom 2,3–4; Razodetje 11,1).

Antikrist bo prekršil zavezo z Izraelom in sledilo bo svetovno preganjanje Izraela (Daniel 9,27; 12,1.11; Zaharija 11,16; Matej 24,15.21; Razodetje 12,13). Izrael bo napaden (Ezekiel 38–39).

Izrael bo navsezadnje priznal, da je Jezus Mesija (Zaharija 12,10). Izrael bo prerojen, obnovljen in ponovno zbran (Jeremija 33,8; Ezekiel 11,17; Rimljanom 11,26).

Danes so v Izraelu pretresi. Izrael je preganjan, obkoljujejo ga sovražniki: Sirija, Libanon, Jordanija, Saudova Arabija, Iran, Hamas, islanski džihad, Hezbolah itd. A to sovraštvo in preganjanje le nakazujeta, kaj se bo dogajalo v poslednjem času (Matej 24,15–21). Zadnje preganjanje se je začelo, ko je bil Izrael leta 1948 ponovno konstituiran kot narod. Mnogi biblicisti menijo, da je bila šestdnevna arabsko-izraelska vojna leta 1967 »začetek konca«. Bi lahko današnje dogajanje v Izraelu nakazovalo, da se bliža konec? Da. Ali to nujno pomeni, da je konec blizu? Ne. Sam Jezus je rekel: . . . »Slišali pa boste o vojnah in govorice o vojnah; glejte, da se ne vznemirite! Kajti to se mora zgoditi, vendar še ni konec.« (Matej 24,4–6)

English


Povratek na slovensko domačo stran

Kaj je vloga Izraela v poslednjem času?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries