settings icon
share icon
Vprašanje

Kako je Bogu ime?

Odgovor


Ime Boga, v Hebrejskem Svetem pismu (Stara zaveza), je YHVH (v slovenskih ustreznikih hebrejskim črkam). Starodavna hebrejščina ni imela samoglasnikov, zato je natančna izgovarjava YHVH negotova. Velika večina hebrejskih in krščanskih učenjakov meni, da je to ime Jahve, ali druga najbolj priljubljena možnost Jehova. V Slovenskem standardnem prevodu, je starozavezno Božje ime JHVH (Jahve, Jehova) tiskano z velikimi črkami kot GOSPOD ali BOG.

Obstajajo krivoverske in heterodoksne sekte, ki močno poudarjajo uporabo YHVH kot Božje ime (in seveda, samo ime Boga [Jahve ali Jehova], za katerega menijo, da je pravilno). Čeprav ni svetopisemskih prepovedi proti uporabi Božjega imena (YHVH: Jahve ali Jehova), ne obstajajo ukazi, da moramo to storiti. Vsakdo, ki pravi, da moramo Boga naslavljati le znjegovim imenom kot YHVH, govori brez svetopisemske podlage.

Vsepovsod skozi Staro in Novo zavezo, je Bog navdihnil človeške pisatelje Svetega pisma, da se nanašajo na njega z uporabo splošnih imen za "Boga" in "Gospoda." Poleg YHVH se je Bog sam odločil, da se razkrije, z uporabo številnih drugih imen in nazivov (https://www.gotquestions.org/names-of-God.html). Torej očitno je, da uporabljanje Božjega imena samo, kot YHVH niti ni potrebno niti ni koristno.

YHVH je najbolj točno osebno ime, katerega nam je Bog sam o sebi razodel. Božansko Ime je razodel Mojzesu in ni bilo znano do takrat pred njegovim časom: Bog je govoril Mojzesu in mu rekel: »Jaz sem GOSPOD. Prikazal sem se Abrahamu, Izaku in Jakobu kot ›Bog Mogočni‹; a z imenom GOSPOD se jim nisem razodel (Druga Mojzesova knjiga 6, 2-3). Ime YHVH se navidezno sklicuje k božjemu lastnemu samo-obstoju in je povezano z »JAZ SEM, KI SEM« (Druga Mojzesova knjiga 3,14). Bog je rekel Mojzesu, »to je moje ime na veke in to je v spomin name iz roda v rod« (Druga Mojzesova knjiga 3, 15; 15, 3). Vse druga "imena" za Boga, kot na primer El Šadaj (Prva Mojzesova knjiga 17,1), so verjetno naslovi, in strogo gledano, ne pravzaprav osebnna imena, čeprav je zelo primerno, da naslavljamo Boga po njegovih naslovih. Sklicevanja na »ime svojega Boga« (v Psalmu 44,21 na primer), so posredna sklicevanja na božjo osebno ime, YHWH.

English


Povratek na slovensko domačo stran

Kako je Bogu ime?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries