settings icon
share icon
Vprašanje

Kdo je GOSPODOV angel?

Odgovor


V Svetem pismu ni natančno pojasnjeno, kdo je »GOSPODOV angel«. Vendar lahko o njegovi identiteti sklepamo na podlagi številnih pomembnih namigov. V Stari in Novi zavezi najdemo omembe »Gospodovih angelov«, (nekega) Gospodovega angela in (točno določenega) GOSPODOVEGA angela. Ta točno določeni GOSPODOV angel je vzvišeno bitje, ki se loči od drugih angelov in je večji od njih. GOSPODOV angel govori kot Bog, se z Bogom identificira in opravlja naloge, za katere je odgovoren Bog (Prva Mojzesova knjiga 16,7–13; 21,17–18; 22,11–18; 31,11–13; Druga Mojzesova knjiga 3,2–6; 23,20–23; Sodniki 2,1–4; 5,23; 6,11–24; 13,3–22; Druga Samuelova knjiga 24,16; Zaharija 1,12; 3,1; 12,8). V več primerih, ko so se ljudje srečali s tem angelom, je rečeno, da so se ljudje zbali za življenje, saj so »videli GOSPODA«. Jasno je torej, da je ta GOSPODOV angel najmanj t. i. teofanija, manifestacija Boga v fizični obliki. Ta angel (sel, glasnik) je prikazan kot vidna manifestacija samega Boga.

Od učlovečenja Jezusa Kristusa naprej se GOSPODOV angel ne pojavlja več. V Novi zavezi najdemo številne omembe angelov, »GOSPODOV angel« pa se od rojstva Jezusa Kristusa naprej ne pojavi več. Druga različica 5. vrstice Judovega pisma (»vas hočem spomniti, da je Jezus ljudstvo rešil«) se navezuje na Drugo Mojzesovo knjigo 23,20–23, kjer je Jezus v času pred učlovečenjem prikazan kot angel, ki je Izrael izpeljal iz sužnosti. V odlomku ima ta angel, torej GOSPODOV angel, oblast odpuščanja grehov. Mnogi poznavalci Svetega pisma torej sklepajo, da je GOSPODOV angel Jezus iz časa pred učlovečenjem, večna Beseda Boga (Evangelij po Janezu 1,1; 14). Jezus je »jaz sem« (Evangelij po Janezu 8,58), ki obstaja večno in ki od nekdaj deluje ter se manifestira v svojem svetu.

Naj bo GOSPODOV angel pojavitev Jezusa Kristusa iz časa pred učlovečenjem (t. i. kristofanija) ali pojavitev Boga Očeta (teofanija) – izraz GOSPODOV angel v vsakem primeru pomeni zakrito fizično manifestacijo božanstva.

English


Povratek na slovensko domačo stran

Kdo je GOSPODOV angel?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries