Kaj pravi Sveto pismo o Devici Mariji?


Vprašanje: Kaj pravi Sveto pismo o Devici Mariji?

Odgovor:
Marija, Jezusova mama je bila opisana kot »obdarjena z milostjo« (Luka 1:28). Izraz prihaja iz grške besede, ki v bistvu pomeni »veliko milosti,« Marija je prejela Božjo milost. Milost je »nezaslužena naklonjenost« in pomeni, da prejmemo nekaj kljub dejstvu, da si tega ne zaslužimo. Marija je potrebovala Božjo milost tako kot vsi ostali. Marija je razumela to dejstvo kot je to izjavila v Luka 1:47, »in moj duh se raduje v Bogu, mojem Odrešeniku.« Marija se je zavedala, da potrebuje Rešitelja. Biblija nikoli ne pravi, da je bila Marija kaj več kot le navadna ženska, katero je Bog izbral, da jo uporabi na nenavaden način. Ja, Marija je bila pravična in imela je Božjo naklonjenost (milost) kot to piše v Luka 1:27-28. Istočasno pa je Marija bila grešna oseba, ki je potrebovala Jezusa Kristusa kot svojega Rešitelja, tako kot vsi drugi (Pridigar 7:20, Rimljanom 3:23, 6:23, 1. Janez 1:8).

Marija ni bila brezmadežno spočeta. Biblija ne omenja, da bi Marijino rojstvo bilo kaj drugačno od vseh drugih rojstev. Marija pa je bila devica, ko je rodila Jezusa (Luka 1:34-38), toda ideja o Marijinem večnem devištvu ni biblijska. Matej 1:25 govori o Jožefu in pravi tako: »Ostala je devica, dokler ni rodila sina. Jožef mu je dal ime Jezus.« Beseda »dokler« jasno nakazuje, da Jožef in Marija nista imela spolnih odnosov vse dokler Marija ni rodila Jezusa. Jožef in Marija sta imela še nekaj otrok, ko je rodila Jezusa, prvorojenca. Jezus je imel štiri polbrate: Jakoba, Jožefa, Simona in Judo (Matej 13:55). Jezus je tudi imel polsestre, toda te niso imenovane, niti naštete (Matej 13:55-56). Bog je blagoslovil in pomilostil Marijo s tem, da ji je dal otroke, kar je v tisti kulturi bil najjasnejši znak Božjega blagoslova nad žensko. Enkrat ko je Jezus govoril, je ženska v množici izjavila: »Blagor telesu, ki te je nosilo, in prsim, ki so te dojile!« (Luka 11:27). Ni bilo boljše priložnosti za Jezusa kot te, da bi izjavil o Mariji, da je zares vredna slave in časti. Toda kakšen je bil Jezusov odziv? »Še bolj blagor tistim, ki Božjo besedo poslušajo in se po njej ravnajo.« (Luka 11:28). Jezusu je poslušnost Božji besedi bila bolj pomembna kot to da se pohvali žensko, ki je rodila Rešitelja. Nikjer v Bibliji Jezus, ali kdor drug, ne nameni nobene časti, slave ali oboževanja Marije.

Elizabeta, Marijina sorodnica je hvalila Marijo v Luka 1:42-44, toda njena hvala je osnovana na blagoslovu za rojstvo Mesije. Ni bila osnovana na nobeno Marijino slavo. Marija je bila prisotna pri križu, ko je Jezus umrl (Janez 19:25). Marija je bila tudi z apostoli na binkoštni dan (Apostolska dela 1:14). Kakorkoli, Marija več nikoli ni omenjena razen v Apostolskih delih 1. Apostoli Mariji niso dali nobene pomembne vloge. Marijina smrt ni zabeležena v Bibliji. Nič ni omenjeno o tem, da bi Marija bila vnebovzeta, ali da bi imela v nebesih neko veliko vlogo. Kot zemeljska mati Jezusa je Marija lahko deležna le našega spoštovanja, ne pa našega slavljenja ali čaščenja. Nikjer v Bibliji ne piše, da Marija lahko sliši naše molitve, ali da ona moli in posreduje za nas k Bogu. Jezus je naš edini posrednik in mediator v nebesih (1. Timotej 2:5). Če bi ji dajali slavljenje, oboževanje ali se k njej molili, bi Marija rekla enako kot angeli: »Častite Boga!« (preberi Razodetje 19:10, 22:9). Marija nam je lahko vzgled, sama je slavila, oboževala in častila Boga: »Iz vsega srca slavim Gospoda. Bog, moj Rešitelj, je moja sreča! Meni, preprosti in nepomembni ženi, je zaupal vzvišeno nalogo. Ljudje vseh časov me bodo imenovali srečno, kajti Bog, ki je mogočen in svet, je storil nekaj zelo velikega z menoj.« (Luka 1:46-49).

English
Povratek na slovensko domačo stran
Kaj pravi Sveto pismo o Devici Mariji?