settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj je deset zapovedi?

Odgovor


Deset zapovedi je deset zakonov v Svetem pismu, ki jih je Bog dal izraelskemu narodu kmalu po izhodu iz Egipta. Deset zapovedi je v bistvu povzetek 613 zapovedi, ki jih vsebuje postava v Stari zavezi. Prve štiri zapovedi se nanašajo na naš odnos z Bogom. Zadnjih šest zapovedi pa se nanaša na naš odnos drug z drugim. Deset zapovedi je zapisanih v Svetem pismu v Drugi Mojzesovi knjigi 20,1–17 in v Peti Mojzesovi knjigi 5,6–21 in se glasijo:

1) »Ne imej drugih bogov poleg mene!« Ta zapoved je proti čaščenju drugih bogov poleg edinega resničnega Boga. Vsi drugi bogovi so lažni bogovi.

2) »Ne delaj si rezane podobe in ničesar, kar bi imelo obliko tega, kar je zgoraj na nebu, spodaj na zemlji ali v vodah pod zemljo! Ne priklanjaj se jim in jim ne služi, kajti jaz, GOSPOD, tvoj Bog, sem ljubosumen Bog, ki obiskujem krivdo očetov na sinovih, na tretjih in na četrtih, tistih, ki me sovražijo, toda izkazujem dobroto tisočem, tistim, ki me ljubijo in izpolnjujejo moje zapovedi.« Ta zapoved je proti izdelavi malika, vidne podobe Boga. Ne obstaja namreč podoba, ki bi jo lahko ustvarili in ki bi lahko natančno upodobila Boga. Izdelava malika, ki predstavlja Boga, pomeni čaščenje lažnega boga.

3) »Ne izgovarjaj po nemarnem imena GOSPODA, svojega Boga, kajti GOSPOD ne bo pustil brez kazni tistega, ki po nemarnem izgovarja njegovo ime!« To je zapoved proti nemarnemu izgovarjanju Gospodovega imena. Z Božjim imenom ne smemo ravnati lahkomiselno. Bogu moramo izkazati strahospoštovanje, tako da ga omenjamo le s spoštovanjem in častjo.

4) »Spominjaj se sobotnega dne in ga posvečuj! Šest dni delaj in opravljaj vsa svoja dela, sedmi dan pa je sobota za GOSPODA, tvojega Boga: ne opravljaj nobenega dela, ne ti ne tvoj sin ne hči ne hlapec ne dekla ne živina ne tujec, ki biva znotraj tvojih vrat! Kajti v šestih dneh je GOSPOD naredil nebo in zemljo, morje in vse, kar je v njih, sedmi dan pa je počival. Zato je GOSPOD blagoslovil sobotni dan in ga posvetil.« To je zapoved, ki določa sabat (soboto, zadnji dan tedna) kot dan počitka, posvečen Gospodu.

5) »Spoštuj očeta in mater, da se podaljšajo tvoji dnevi na zemlji, ki ti jo daje GOSPOD, tvoj Bog!« To je zapoved, da moraš vedno ravnati s svojimi starši s častjo in spoštovanjem.

6) »Ne ubijaj!« To je zapoved proti naklepnemu umoru drugega človeka.

7) »Ne prešuštvuj!« To je zapoved proti prostovoljnim spolnim odnosom med poročeno osebo in osebo, ki ni njen zakonec.

8) »Ne kradi!« To je zapoved, naj oseba ne vzame ničesar, kar ni njeno, brez dovoljenja osebe, ki ji to pripada.

9) »Ne pričaj po krivem proti svojemu bližnjemu!« To je zapoved, ki prepoveduje lažno pričanje proti drugi osebi. V bistvu je to zapoved proti laganju.

10) »Ne žêli hiše svojega bližnjega! Ne žêli žene svojega bližnjega ne njegovega hlapca in dekle, ne njegovega vola in osla, ne česar koli, kar pripada tvojemu bližnjemu!« To je zapoved proti želji po nečem, kar ni tvoje. Ta želja lahko vodi v kršenje ene izmed zgoraj naštetih zapovedi: umor, prešuštvovanje, tatvina. Če je nekaj narobe narediti, je prav tako narobe želeti to narediti.

Mnogi ljudje zmotno mislijo, da je deset zapovedi zbirka pravil, ki ti, če jih izpolnjuješ, zagotovijo vstop v nebesa po smrti. Pravzaprav je namen desetih zapovedi prisiliti ljudi k spoznanju, da ne morejo popolnoma izpolnjevati Božje postave (Pismo Rimljanom 7,7–11) in zato potrebujejo Božje usmiljenje in milost. Kljub trditvam bogatega mladega oblastnika v Evangeliju po Mateju 19,16 ne more nihče popolnoma izpolnjevati desetih zapovedi (Pridigar 7,20). Deset zapovedi kaže, da smo vsi grešniki, ki si zaslužimo Božjo pravično jezo (Pismo Rimljanom 3,23–24; 6,23) in zato obupno potrebujemo Božje ljubeče usmiljenje in milost, ki ju najdemo samo po veri v Jezusa Kristusa.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kaj je deset zapovedi?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries