settings icon
share icon
Vprašanje

Zakaj je brezmadežno spočetje tako pomembno?

Odgovor


Doktrina o brezmadežnem rojstvu je ključnega pomena (Izaija 7,14; Matej 1,23; Luka 01,27.34). Najprej si poglejmo, kako Sveto pismo opiše dogodek. V odgovor na Marijino vprašanje "Kako se bo to zgodilo, ko ne poznam moža?" (Luka 1,34), ji angel odgovori "Sveti Duh bo prišel nadte in moč Najvišjega te bo obsenčila, zato se bo tudi Sveto, ki bo rojeno, imenovalo Božji Sin" (Luka 1,35). Angel spodbuja tudi Jožefa, naj se ne boji poroke z Marijo s temi besedami: "Jožef, Davidov sin, ne boj se vzeti k sebi Marije, svoje žene; kar je spočela, je namreč od Svetega Duha" (Matej 1,20). Matej nam tudi pove, "da je [Marija] noseča – bila pa je noseča od Svetega Duha" (Matej 1,18). Galačanom 4,4 prav tako uči, da je "Bog poslal svojega Sina, rojenega iz žene."

Od teh odlomkov je jasno, da je Jezusovo rojstvo rezultat Svetega duha in Njegovega dela v Marijinem telesu. Nematerialno (duh) in materialno (Marijina maternica) sta bila oba v igri. Marija seveda ni mogla sama sebe oploditi in je bila zato v nekem smislu zgolj "posoda." Samo Bog je lahko ustvaril čudež inkarnacije.

Vse skupaj je pomembno zato, ker če bi zanikali fizično povezavo med Marijo in Jezusom, bi to pomenilo, da Jezus ni popolnoma resnično človek. Sveto pismo nam pravi, da je bil Jezus popolnoma človek s fizičnim telesom, kakršna so tudi naša. To človečnost je Jezus prejel od Marije. Istočasno je bil Jezus popolnoma Bog, z večno in brezgrešno naravo (Janez 1,14; 1 Timotej 3,16; Hebrejcem 2,14–17).

Jezus ni bil rojen v grehu; to pomeni, da nima nobene narave zla, greha (Hebrejcem 7,26). Izgleda, kot da se narava greha prenaša iz roda v rod preko očeta (Rimljanom 5,12.17.19). Brezmadežno spočetje in rojstvo sta obšla ta prenos narave greha in dovolila večnemu Bogu, da je postal popolnoma Bog in popolnoma človek v človeškem telesu.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Zakaj je brezmadežno spočetje tako pomembno?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries