settings icon
share icon
Vprašanje

Kako lahko postanem Božji otrok?

Odgovor


Da bi postal Božji otrok, se moraš roditi od zgoraj (od Boga Svetega Duha) po veri ekskluzivno v Jezusa Kristusa. »Tistim pa, ki so jo [Božjo besedo, tj. Jezusa] sprejeli, je dala moč, da postanejo Božji otroci, vsem, ki verujejo v njeno ime in se niso rodili iz krvi ne iz volje mesa ne iz volje moža, ampak iz Boga« (Evangelij po Janezu 1,12–13).

Ponovno se moraš roditi

Ko je judovski verski voditelj Nikodem obiskal Jezusa, mu Jezus ni zagotovil, da bo odrešen greha in šel v nebesa po smrti. Rekel mu je, da mora postati Božji otrok, s tem, da se ponovo rodi s prebujanjem Svetega Duha — s suverenim, nadnaravnim dejanjem Boga preko božjega daru vere v Jezusa: »Resnično, resnično, povem ti: Če se kdo ne rodi od zgoraj, ne more videti Božjega kraljestva.« … »Resnično, resnično, povem ti: Če se kdo ne rodi iz vode in Duha, ne more priti v Božje kraljestvo. Kar je rojeno iz mesa, je meso, in kar je rojeno iz Duha, je duh. Ne čudi se, da sem ti rekel: Morate se roditi od zgoraj. Veter veje, koder hoče, njegov glas slišiš, pa ne veš, od kod prihaja in kam gre. Tako je z vsakim, ki je rojen iz Duha« (Evangelij po Janezu 3,3. 5b–8).

Ko smo spočeti v maternici, se rodimo telesno, podedujemo grešno naravo od staršev, ki izvira iz Adamove neposlušnosti v edenskem vrtu. Nikomur nas ni treba učiti, kako naj grešimo, ker smo grešniki po naravi. Povsem naravno sledimo svojim napačnim željam, ki prihajajo iz grešne narave in vodijo v grehe, kot so laganje, kraja, sovraštvo itd.. V svojem naravnem stanju, namesto da bi bili Božji otroci, smo vsi ljudje na svetu otroci neposlušnosti in jeze ter po naravi sledimo poglavarju oblasti zraka (satanu) (Pismo Efežanom 2,1–3).

Zaradi uporništva proti Bogu smo otroci Božje jeze, ki si zaslužimo večno kazen, pregnani od Božje ljubezni v peklu. A na srečo, vsakemu od Boga na novorojenemu, spreobrnjenemu človeku, Pismo Efežanom 2,4–5 pravi: »Toda Bog, ki je bogat v usmiljenju, nas je zaradi velike ljubezni, s katero nas je vzljubil, čeprav smo bili zaradi prestopkov mrtvi, skupaj s Kristusom oživil — po milosti ste bili namreč odrešeni.« Kako smo potem s Kristusom oživljeni / ponovno rojeni / postanemo Božji otroci? Po Božji veliki ljubezni in bogatem usmiljenju nas po Svetem Duhu oživi v Jezusu s suvereno milostjo po daru vere!

Sprejmi Jezusa

»Tistim pa, ki so jo [Božjo besedo, tj. Jezusa] sprejeli, je dala moč, da postanejo Božji otroci, vsem, ki verujejo v njeno ime.« (Evangelij po Janezu 1,12) Ta vrstica jasno razlaga, kako po novem rojstvu postati Božji otrok. Sprejemamo Jezusa kot svojega osebnega Gospoda in Odrešenika od greha, tako da verjamemo vanj in njegovo smrt na križu kot popolno plačilo za svoje grehe proti Bogu. Kaj vključuje ta vera o Jezusu, ko postanemo božji otrok?

Prvič, Božji otrok potrdi, da je Jezus Kristus Mesija — večni Božji Sin, druga Oseba troedinega Boga, ki se je utelesil, ko je nase prevzel človeško naravo (toda brez greha) in človeško telo ter živel na zemlji kot Bog v človeški obliki. Rodil se je iz device po moči Svetega Duha, zato ni podedoval Adamove grešne narave. Zato Sveto pismo Jezusa imenuje drugi Adam (Pismo Rimljanom 5,12–15; Prvo pismo Korinčanom 15,22. 45. 47). Medtem ko je Adamova neposlušnost prinesla prekletstvo greha na cel svet, prinaša Kristusova popolna poslušnost blagoslov vsakemu nanovo rojenemu otroku Boga po veri vanj. Božji otroci se na božji klic kesamo greha, odzovemo se namreč s tem, da se spreobrnemo (odvrnemo od greha), ker dobimo odpuščanje in novo življenje v Mesiji Jezusu Kristusu (Pismo Rimljanom 6,1–11; Pismo Efežanom 4,17–24).

Drugič, Božji otrok veruje v Jezusa kot svojega osebnega Gospoda in Odrešenika. Božji večni načrt je bil, da bi žrtvoval svojega popolnega Sina na križu, tako da je kot spravno daritev nosil kazen, ki si jo mi zaslužimo za svoj greh nevere: smrt. Kristusova smrt osvobaja tiste, ki se mu podvržemo, kazni za greh in moči greha. Njegovo vstajenje nas opravičuje (Pismo Rimljanom 4,25).

In tretjič, Božji otrok v moči prebivajočega Svetega Duha hodi za Jezusom kot svojim Gospodom (Evangelij po Mateju 10,38; Evangelij po Marku 8,34; Evangelij po Janezu 8,12; 12,26; 15,8; Pismo Galačanom 5,25; Pismo Efežanom 2,10; Prvo Petrovo pismo 2,21). Ko je Bog obudil Kristusa kot zmagovalca nad grehom in smrtjo, mu je dal vso oblast (Pismo Efežanom 1,20–23). Jezus vodi nas vse, ki ga sprejmemo; obsodil bo vse, ki ga zavračajo (Apostolska dela 10,42). Po svoji suvereni milosti Bog v svojem ljudstvu doseže duhovno rojstvo, ki nam da novo in večno življenje kot njegovim otrokom. Tisti, ki se ponovno rodimo, zaupamo izključno Jezusu — ne samo, da vemo zanj, ampak se zanašamo nanj za odrešitev, se mu podredimo kot svojemu Gospodu in ga ljubimo kot največji zaklad.

Postani Božji otrok

Tako kot nismo imeli nič pri svojem telesnem rojstvu, ne moremo sami povzročiti, da bi se rodili v Božjo družino, tako da bi delali dobra dela ali bi sami pričarali vero. Bog je tisti, ki je suvereno »dal pravico [moč]«, da postanemo Božji otroci po njegovi usmiljeni volji (Evangelij po Janezu 1,12–13). »Poglejte, kakšno ljubezen nam je podaril Oče: Božji otroci se imenujemo« (Prvo Janezovo pismo 3,1). Torej, Božji otrok se nima s čim hvaliti; ponaša se lahko samo v Gospodu (Pismo Efežanom 2,8–9).

Otrok odrašča v podobnosti svojim staršem. Podobno Bog deluje v svojih otrocih in nas postopoma dela vse bolj podobne Jezusu Kristusu. Čeprav bomo samo v nebesih popolni, Božji otroci ne bomo nenehno in neskesano grešili. »Otroci, nihče naj vas ne zapelje. Le kdor ravna pravično, je pravičen, kakor je pravičen on. Kdor pa ravna grešno, je od hudiča, kajti hudič greši že od začetka. Božji Sin pa se je razodel prav zato, da bi uničil hudičeva dela. Kdor je rojen iz Boga, ne ravna grešno, saj v njem ostaja njegovo seme. Ne more grešiti, ker je rojen iz Boga. Otroci Boga in otroci hudiča se očitno kažejo po temle: kdor ne ravna pravično, ni od Boga in prav tako ne tisti, ki ne ljubi svojega brata« (Prvo Janezovo pismo 3,7–10).

Ne naredi napake — Bog se ne bo »odrekel« svojim otrokom, ker pogosto grešimo. Nihče ne more izgubiti svoje odrešitve. Bog je ta, ki je rodil svoje otroke ponovno (duhovno) in on sam nas drži do konca (Evangelij po Janezu 10,27–29; Prvo pismo Korinčanom 1,8–9; Pismo Filipljanom 1,6). Toda vsak, ki se nenehno zapleta v greh in v njem uživa ter ne upošteva Kristusa in njegove besede, kaže, da se ni nikoli ponovno rodil (Prvo Janezovo pismo 3,4–10). Jezus je rekel takšnim ljudem: »Vi pa ste od svojega očeta, hudiča, in hočete uresničevati njegove želje« (Evangelij po Janezu 8,44). Po drugi strani pa Božji otrok nič več ne hrepeni po zadostitvi greha, ampak želi spoznavati, ljubiti in poveličevati svojega Očeta. Božji otrok se s kesanjem odvrne od greha in prosi za odpuščanje ter obnovi odnos z Bogom.

Kot Božje otroke nas čakajo neizmerne in večne nagrade, ne pa večna kazen za grehe! Kot Božji otroci smo del njegove večne družine (Cerkve). Imamo večen dom v nebesih. Dana nam je pravica, da se približamo Bogu v molitvi (Pismo Efežanom 2,19; Prvo Petrovo pismo 1,3–6; Pismo Rimljanom 8,15). Zato se odzovi Božjemu klicu k spreobrnitvi (odvrnitvi od greha) in veruj v Kristusa.

Si začel verovati v Kristusa zaradi tega, kar si tukaj prebral? Če je tako, potem klikni na gumb »Danes sem sprejel Kristusa«.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kako lahko postanem Božji otrok?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries