settings icon
share icon
Vprašanje

Ali smo vsi ljudje Božji otroci ali samo kristjani?

Odgovor


Sveto pismo jasno pove, da smo vsi ljudje Božja stvaritev (Pismo Kološanom 1,16) in da Bog ljubi ves svet (Evangelij po Janezu 3,16), ampak da so samo tisti, ki se na novo rodijo, Božji otroci (Evangelij po Janezu 1,12; 11,52; Pismo Rimljanom 8,16; Prvo Janezovo pismo 3,1–10).

V Svetem pismu se izgubljeni nikoli ne omenjajo kot Božji otroci. Pismo Efežanom 2,3 nam pove, da preden smo bili odrešeni, smo bili »po naravi otroci jeze« (Pismo Efežanom 2,1–3). Pismo Rimljanom 9,8 pravi: »… za Božje otroke ne veljajo otroci po mesu, marveč se štejejo za potomstvo otroci po obljubi.« Namesto da bi se rodili kot Božji otroci, se rodimo v grehu, ki nas ločuje od Boga in nas pridružuje hudiču kot Božjemu sovražniku (Jakobovo pismo 4,4; Prvo Janezovo pismo 3,8). Jezus je rekel: »Če bi bil Bog vaš Oče, bi me ljubili, ker sem iz Boga izšel in prišel. Nisem prišel sam od sebe, temveč me je on poslal« (Evangelij po Janezu 8,42). Nekaj vrstic kasneje, v Evangeliju po Janezu 8,44, je Jezus rekel farizejem: »Vi pa ste od svojega očeta, hudiča, in hočete uresničevati njegove želje.« Dejstvo, da tisti, ki niso odrešeni, niso Božji otroci, vidimo tudi v Prvem Janezovem pismu 3,10: »Otroci Boga in otroci hudiča se očitno kažejo po temle: kdor ne ravna pravično, ni od Boga in prav tako ne tisti, ki ne ljubi svojega brata.«

Božji otroci postanemo, ko smo odrešeni, ker smo posvojeni v Božjo družino po našem odnosu z Jezusom Kristusom (Pismo Galačanom 4,5–6; Pismo Efežanom 1,5). To lahko jasno vidimo v vrsticah, kot so Pismo Rimljanom 8,14–17: »Kajti vsi, ki se dajo voditi Božjemu Duhu, so Božji sinovi. Saj niste prejeli duha suženjstva, da bi spet zapadli v strah, ampak ste prejeli duha posinovljenja, v katerem kličemo: ›Aba, Oče!‹ Sam Duh pričuje našemu duhu, da smo Božji otroci. In če smo otroci, smo tudi dediči: dediči pri Bogu, sodediči pa s Kristusom, če le trpimo z njim, da bomo z njim tudi poveličani.« Tisti, ki smo odrešeni, smo »po veri v Kristusa Jezusa Božji sinovi« (Pismo Galačanom 3,26), ker nas je Bog »vnaprej določil, naj bomo po Jezusu Kristusu njegovi posinovljeni otroci. Takšen je bil blagohotni sklep njegove volje« (Pismo Efežanom 1,5).

English


Povratek na slovensko domačo stran

Ali smo vsi ljudje Božji otroci ali samo kristjani?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries