settings icon
share icon
Vprašanje

Kako lahko prepoznam Božji glas?

Odgovor


To vprašanje je postavilo že nešteto ljudi v zgodovini. Samuel je slišal Božji glas, vendar ga ni prepoznal, dokler mu ni Eli naročil, kaj naj stori (Prva Samuelova knjiga 3,1–10). Gideon je imel fizično razodetje od Boga, a je še vedno dvomil v to, kar je slišal, tako da je prosil za znamenje, in sicer ne enkrat, ampak trikrat (Sodniki 6,17–22.36–40). Ko si prizadevamo, da bi slišali Božji glas, kako lahko vemo, da je on tisti, ki govori? Imamo nekaj, česar Gideon in Samuel nista imela. Imamo celotno Sveto pismo, navdihnjeno Božjo besedo, da jo beremo, preučujemo in poglobljeno premišljujemo o njej. »Vse Pismo je navdihnjeno od Boga in koristno za poučevanje, svarjenje, za poboljševanje in vzgojo v pravičnosti, da bi bil Božji človek popoln in pripravljen za vsako dobro delo« (Drugo pismo Timoteju 3,16–17). Kadar imamo vprašanje o določeni temi ali odločitvi v svojem življenju, moramo pogledati, kaj o tem pravi Sveto pismo. Bog nas ne bo nikoli vodil v nasprotju s tem, kar uči v svoji besedi (Pismo Titu 1,2).

Da bi slišali Božji glas, moramo pripadati Bogu. Jezus je rekel: »Moje ovce poslušajo moj glas; jaz jih poznam in hodijo za menoj« (Evangelij po Janezu 10,27). Tisti, ki slišijo Božji glas, so tisti, ki mu pripadajo, tisti, ki so bili odrešeni po njegovi milosti po veri v Gospoda Jezusa. To so ovce, ki slišijo in prepoznajo njegov glas, ker ga poznajo kot svojega pastirja. Če naj bi prepoznali Božji glas, mu moramo pripadati.

Njegov glas slišimo, ko preživimo čas v preučevanju Svetega pisma in v tihem premišljevanju o njegovi besedi. Več časa ko preživimo zaupno z Bogom in njegovo besedo, lažje je prepoznati njegov glas in njegovo vodenje v našem življenju. Bančni uslužbenci so izurjeni, da prepoznajo ponaredke, tako da natančno preučujejo pristen denar, da potem zlahka opazijo ponaredek. Morali bi biti tako seznanjeni z Božjo besedo, da je, če nam kdo govori kaj napačnega, jasno, da to ni od Boga.

Čeprav bi Bog lahko slišno govoril ljudem tudi danes, govori predvsem skozi svojo pisano besedo. Včasih nas lahko Bog vodi po Svetem Duhu, po naši vesti, po okoliščinah ter po spodbudah in opominih drugih ljudi. Ko slišano primerjamo z resnico Svetega pisma, se lahko naučimo prepoznavati Božji glas.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kako lahko prepoznam Božji glas?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries