settings icon
share icon
Vprašanje

Kdo je Božje ljudstvo?

Odgovor


Besedna zveza »Božje ljudstvo« vedno pomeni izrecen odnos. V Prvi Mojzesovi knjigi 12 je Bog poklical Abrama (pozneje imenovanega Abraham), naj zapusti deželo in odide v drugo deželo, ki mu jo bo pokazal Bog. Ko je Abram prispel tja, mu je Bog rekel: »Iz tebe bom naredil velik narod, blagoslovil te bom in naredil tvoje ime veliko, da bo v blagoslov.« (1 Mojzes 12,2) Ta narod je pozneje postal izraelski narod, prva skupina ljudi, ki so bili imenovani Božje ljudstvo.

Bog je prek preroka Izaija Izraelu rekel: »Svoje besede sem položil v tvoja usta, skril sem te v senco svoje roke, da bi vsadil nebo in utemeljil zemljo ter rekel Sionu: ›Ti si moje ljudstvo!‹« (Izaija 51,16) V Ezekielu 38,14 Bog v prerokbi, namenjeni sosednjemu mestu Gog, potrdi, da je Izrael njegovo ljudstvo.

Ali so nejudovski kristjani – ljudje, ki verujejo v judovskega Mesija Jezusa Kristusa – Božje ljudstvo? Da. Jezus je prišel odrešit vse ljudi, ne samo Izraelcev (Rimljanom 1,16; 10,12; Galačanom 3,28). Odnos Boga do svojega ljudstva je več kot njegov klic zanje; tudi oni namreč njega imenujejo svojega Boga. David pravi: »Vem, moj Bog, da preizkušaš srce in ljubiš odkritosrčnost; z iskrenim srcem sem prostovoljno daroval vse to in zdaj z veseljem vidim, kako ti tvoje tu navzoče ljudstvo prostovoljno daruje.« (1 Kroniška 29,17) Božje ljudstvo je tu opredeljeno bolj po svoji pripravljenosti, da Bogu daruje, kot po etnični oz. nacionalni pripadnosti.

Vsak, kdor sprejme Jezusa za Odrešenika in Gospoda, postane pripadnik Božjega ljudstva. Ta odnos se ne vzpostavi tako, da hodimo v cerkev ali delamo dobro, ampak z zavestno odločitvijo, da bomo sledili samo Bogu. Zato Drugo pismo Korinčanom 6,16 in Evangelij po Marku 8,38 nakazujeta, da se je treba glede tega odločiti. In ko se odločimo, da se bomo oklenili Boga, tudi on sprejme nas. Takrat postanemo pripadniki njegovega ljudstva.

English


Povratek na slovensko domačo stran

Kdo je Božje ljudstvo?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries