settings icon
share icon
Vprašanje

Ali ima vsak v sebi ›od Boga oblikovano praznino‹?

Odgovor


Mišljenje o »od Boga oblikovani praznini« pravi, da ima vsak človek praznino v svoji duši/duhu/življenju, ki jo lahko izpolni samo Bog. »Od Boga oblikovana praznina« je prirojeno hrepenenje človeškega srca po nečem izven njega, nečem transcendentnem, nečem »drugem«. Pregovori 3,11 pravijo o Bogu: »… večnost jim je položil v srce«. Bog je ustvaril človeka za svoj večni namen in samo Bog lahko izpolni našo željo po večnosti. Vsa religija temelji na prirojeni želji, da bi se »povezali« z nečim izven sebe. To željo lahko izpolni samo Bog in zato jo lahko primerjamo z "od Boga oblikovano praznino".

Problem pa je v tem, da človek ne upošteva te »praznine« ali pa jo skuša zapolniti s čim drugim kot z Bogom. Jeremija 17,9 opiše stanje našega srca: »Srce je zvijačnejše od vsega in zahrbtno; kdo ga more doumeti?« Salomon ponovi enako mišljenje: »Tudi srce človeških otrok je polno hudega, dokler žive, so zablode v njihovih srcih …« (Pridigar 9,3). Nova zaveza se strinja: »Kajti meseno mišljenje je sovraštvo do Boga, ker se ne podreja Božji postavi in se podrejati tudi ne more« (Pismo Rimljanom 8,7). Pismo Rimljanom 1,18–22 opisuje, da človek ne upošteva, kar lahko izve o Bogu, vključno z domnevno »od Boga oblikovano praznino«, in namesto tega časti raje vse mogoče drugo namesto Boga.

Žal tisti, ki se ne rodijo na novo (tj. niso duhovno prerojeni), vse svoje življenje iščejo nekaj drugega kot Boga, da bi zapolnili svoje hrepenenje po smislu – službo, družino, šport itd. Ko si prizadevajo za te stvari, ki niso večne, ostanejo neizpolnjeni in se čudijo, zakaj se jim njihovo življenje nikoli ne zdi zadovoljivo. Nedvomno mnogi ljudje, ki si prizadevajo za druge stvari kot za Boga, za nekaj časa dosežejo določeno mero plitve »sreče«. Toda ko pomislimo na Salomona, ki je imel vse bogastvo, uspeh, spoštovanje in moč na svetu – skratka vse, kar ljudje iščejo v tem življenju –, vidimo, da ne more nič od tega izpolniti hrepenenja po večnosti. Izjavil je, da je vse »nečimrnost«, kar pomeni, da je vse te stvari iskal zaman, ker ga niso zadovoljile. Na koncu je rekel: »Končna beseda po vsem, kar si slišal: Boj se Boga in izpolnjuj njegove zapovedi, kajti to je za človeka vse!« (Pridigar 12,13).

Tako kot kvadratni zatič ne more zapolniti okrogle luknje, tako »od Boga oblikovane praznine« v vsakem izmed nas ne more zapolniti nihče ali nič drugega kot Bog. Samo v osebnem odnosu z Bogom samo po milosti in samo po veri samo v Jezusa Kristusa je lahko ta »od Boga oblikovana praznina« zapolnjena in želja po večnosti izpolnjena.

English


Povratek na slovensko domačo stran

Ali ima vsak v sebi ›od Boga oblikovano praznino‹?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries