settings icon
share icon
Vprašanje

Bog proti satanu: če je Bog vsemogočen, zakaj satana preprosto ne ubije?

Odgovor


Kristjani se morda kdaj vprašajo, zakaj ni Bog satana uničil, takoj ko je ta zgrešil. Vemo, da bo Bog satana nekoč porazil ter ga vrgel v ognjeno jezero, kjer bo satan noč in dan večno prestajal muke (Razodetje 20,10). A včasih se vprašamo, zakaj ni Bog satana uničil kar takoj. Mogoče tega ne bomo nikoli izvedeli. Vemo pa marsikaj o Bogu.

Prvič, vemo, da je absolutno suveren nad vsem stvarstvom, vključno s satanom. Seveda satan in njegovi demoni pustošijo po svetu, vendar imajo pri tem le določeno mero svobode. Vemo tudi, da je Bog načrtoval vse od začetka do konca. Njegovih načrtov ne more onemogočiti nič; vse poteka natanko po urniku. »Gospod nad vojskami je prisegel in rekel: Kakor sem se namenil, tako se bo zgodilo, kakor sem sklenil, tako se bo izpolnilo[.]« (Izaija 14,24)

Drugič, vemo, da »njim, ki ljubijo Boga, vse pripomore k dobremu, namreč njim, ki so bili poklicani po njegovem načrtu«. (Rimljanom 8,28) Ne glede na to, kaj ima Bog v načrtu za satana, smo lahko prepričani, da bo to najboljši možen načrt. Zadoščeno bo popolni Božji jezi in pravici, Božja pravičnost bo poveličana. Kdor ljubi Boga in čaka, da se bo izpolnil Božji načrt, bo presrečen, da je del tega načrta. Ko se bo načrt uresničeval, bo ta človek hvalil in slavil Boga.

Tretjič, vemo, da dvom v Božji načrt in njegove časovne okvire pomeni, da dvomimo o samem Bogu, njegovi sodbi, značaju in naravi. Ni modro dvomiti o njegovi pravici, da ravna, kakor želi. Psalmist pravi: »To je Bog, njegova pot je popolna[.]« (Psalm 18,31a) Vsak načrt, ki ga je zasnoval Vsemogočni, je najboljši možen načrt. Drži, da ne moremo pričakovati, da bomo v celoti razumeli Božji um – Bog sam nas spominja na to: »Kajti moje misli niso vaše misli in vaše poti niso moje poti, govori Gospod. Kajti kakor je nebo visoko nad zemljo, tako visoko so moje poti nad vašimi potmi in moje misli nad vašimi mislimi.« (Izaija 55,8–9) Vseeno pa moramo Boga ubogati, mu zaupati in se podrejati njegovi volji, ne glede na to, ali jo razumemo ali ne. Kar zadeva čas, ki ga Bog načrtuje za uničenje satana, je to zagotovo najboljši možen načrt – saj je Božji načrt.

English


Povratek na slovensko domačo stran

Bog proti satanu: če je Bog vsemogočen, zakaj satana preprosto ne ubije?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries