settings icon
share icon
Vprašanje

Ali Bog odpušča velike grehe? Ali Bog odpusti morilcu?

Odgovor


Marsikdo zmotno meni, da Bog odpušča »majhne« grehe, kot so laganje, jeza in nečiste misli, ne odpušča pa »velikih« grehov, kot sta umor in prešuštvo. To ne drži. Ni tako velikega greha, da ga Bog ne bi mogel odpustiti. Ko je Jezus umrl na križu, je umrl zato, da bi plačal kazen za vse grehe vsega sveta (1 Janez 2,2). Kadar začne človek glede odrešenja zaupati v Kristusa, so mu odpuščeni vsi grehi: pretekli, sedanji in prihodnji, veliki in majhni. Jezus je umrl, da bi odplačal kazen za vse naše grehe; in ko so grehi odpuščeni, so odpuščeni vsi (Kološanom 1,14; Apostolska dela 10,43).

Vsi smo krivi greha (Rimljanom 3,23) in si zaslužimo večno kazen (Rimljanom 6,23). Jezus je umrl za nas, da bi plačal kazen namesto nas (Rimljanom 5,8). Odpuščeno je vsem, ki se za odrešenje zanašajo na Jezusa Kristusa, ne glede na to, kaj so zagrešili (Janez 3,16). Morilca ali prešuštnika bodo sicer vseeno doletele resne posledice (pravne, odnosne) njegovih slabih dejanj – in enako velja tudi za »zgolj« lažnivce. So pa morilcu in prešuštniku vsi grehi popolnoma in trajno odpuščeni, brž ko zveruje v Kristusa in vse upanje položi vanj.

Glavni dejavnik pri odpuščanju torej ni resnost greha, ampak Kristusova odrešenjska daritev. Če prelita kri brezgrešnega Božjega Jagnjeta zadošča, da pokrije vse grehe vseh milijonov ljudi, ki verujejo in še bodo verovali vanj, ni tako velikega greha, da ne bi mogel biti opravičen. Ko je Jezus rekel »Izpolnjeno je«, je bilo pravici v celoti zadoščeno, prejeto je bilo popolno odpuščanje, sklenjen je bil mir in dosežena je bila odkupitev od vsega greha. Odrešenje je bilo gotovo in celovito; ničesar ni treba dodati. Poleg tega je Kristus svoje odrešenjsko delo opravil povsem brez pomoči ljudi; in njegovega dela tudi ni mogoče razveljaviti.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Ali Bog odpušča velike grehe? Ali Bog odpusti morilcu?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries