settings icon
share icon
Vprašanje

Ali je Bog moški ali ženska?

Odgovor


Ko preiskujemo Sveto pismo, postaneta jasni dve dejstvi. Prvo je, da je Bog Duh in nima človeških značilnosti ali omejitev. Drugo dejstvo je, vsi dokazi v Svetem pismu se strinjajo s tem, da se je Bog razodel človeštvu v moški obliki. Za začetek moramo razumeti Božjo pravo naravo. Očitno je Bog oseba, saj kaže vse značilnosti osebe: Bog ima um, voljo, razum in čustva. Bog se sporazumeva in goji odnose, Božja osebna dejanja pa so prikazana po vsem Svetem pismu.

Kot pravi Evangelij po Janezu 4,24: »Bog je duh, in kateri ga častijo, ga morajo častiti v duhu in resnici.« Ker je Bog duhovno bitje, nima človeških telesnih značilnosti. Vendar včasih jezik v prenesenem pomenu, ki se ga uporablja v Svetem pismu, pripiše Bogu človeške značilnosti, da bi lahko človek razumel Boga. To pripisovanje človeških značilnosti Bogu pri njegovem opisovanju se imenuje »antropomorfizem«. Antropomorfizem je preprosto orodje za Boga (duhovno bitje), da sporoča resnico o svoji naravi človeštvu, telesnim bitjem. Ker je človeštvo telesno, smo omejeni v svojem razumevanju stvari, ki so izven telesnega kraljestva; zato nam antropomorfizem v Svetem pismu pomaga razumeti, kdo je Bog.

Težave nastanejo, ko preiskujemo dejstvo, da je človeštvo ustvarjeno po Božji podobi. Prva Mojzesova knjiga 1,26–27 pravi: »Bog je rekel: ›Naredimo človeka po svoji podobi, kot svojo podobnost! Gospoduje naj ribam morja in pticam neba, živini in vsej zemlji ter vsej laznini, ki se plazi po zemlji!‹ Bog je ustvaril človeka po svoji podobi, po Božji podobi ga je ustvaril, moškega in žensko je ustvaril.«

Oba, moški in ženska, sta ustvarjena po Božji podobi, kar pomeni, da sta večja od vseh drugih bitij, saj imata tako kot Bog um, voljo, razum, čustva in moralno sposobnost. Živali nimajo moralne sposobnosti in nimajo nematerialne komponente, kot jo ima človek. Božja podoba je duhovna komponenta, ki jo ima samo človek. Bog je ustvaril človeka, da bi imel odnos z njim. Človek je edina stvaritev, ustvarjena s tem namenom.

Glede na to sta moški in ženska samo oblikovana po Božji podobi – nista mali »kopiji« Boga. Dejstvo, da obstajajo moški in ženske, ne pomeni, da mora imeti Bog moške in ženske poteze. Zapomnite si, da biti ustvarjen po Božji podobi nima nič skupnega s telesnimi značilnostmi.

Vemo, da je Bog duhovno bitje in nima telesnih značilnosti. Vendar to ne omejuje načina, kako se lahko Bog odloči, da se bo razodel človeštvu. Sveto pismo vsebuje vse razodetje, ki ga je Bog dal človeštvu o sebi, in je zato edini objektivni vir informacij o Bogu. Če si pogledamo, kaj nam govori Sveto pismo, obstaja več opažanj dejstev o obliki, v kateri se je Bog razodel človeštvu.

Sveto pismo vsebuje približno 170 omemb Boga kot »Očeta«. Nedvomno nekdo ne more biti oče, če ni moški. Če bi se Bog odločil, da se bo razodel človeku v ženski obliki, potem bi se na teh mestih pojavila beseda »mati«, ne »oče«. V Stari in Novi zavezi se za omenjanje Boga vedno znova uporabljajo zaimki moškega spola.

Jezus Kristus je večkrat omenjal Boga kot Očeta in v drugih primerih pri omenjanju Boga uporabljal zaimke moškega spola. Samo v evangelijih je Kristus skoraj 160-krat uporabil izraz »Oče« v neposredni omembi Boga. Posebno zanimiva je Kristusova izjava v Evangeliju po Janezu 10,30: »Jaz in Oče sva eno.« Očitno je Jezus Kristus prišel v obliki človeka – moškega, da umre na križu za naše grehe namesto nas (Prvo Petrovo pismo 3,18). Tako kot Bog Oče je bil Jezus razodet človeštvu v moški obliki. Sveto pismo beleži številne druge primere, kjer je Kristus v omembi Boga uporabljal samostalnike in zaimke moškega spola.

Novozavezna pisma (od Apostolskih del do Razodetja) tudi vsebujejo skoraj 900 vrstic, kjer se beseda theos – samostalnik moškega spola v grščini – uporablja v neposrednem omenjanju Boga. V številnih omembah Boga v Svetem pismu obstaja dosleden vzorec, da se Boga omenja z nazivi, samostalniki in zaimki moškega spola. Čeprav Bog ni moški, je izbral moško obliko, da se razodene človeštvu. Podobno je Jezus Kristus, ki se ga dosledno omenja z nazivi, samostalniki in zaimki moškega spola, privzel moško obliko, ko je hodil po zemlji. Preroki Stare zaveze in apostoli Nove zaveze omenjajo tako Boga kot Jezusa Kristusa z imeni in nazivi moškega spola. Bog je izbral, da se bo razodel v tej obliki, da bi človek lažje razumel, kdo je Bog. Čeprav Bog to dopušča, da bi nam ga pomagal razumeti, je pomembno, da ne skušamo »stlačiti Boga v nek predal«, tako da ga omejimo z omejitvami, ki niso primerne za njegovo naravo.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Ali je Bog moški ali ženska?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries