settings icon
share icon
Vprašanje

Ali Bog sliši / odgovarja na molitve grešnika / neverujočega?

Odgovor


Evangelij po Janezu 9,31 pravi: »Vemo, da Bog grešnikov ne usliši. Kdor pa Boga časti in uresničuje njegovo voljo, tega usliši.« Rečeno je bilo tudi, da »je edina grešnikova molitev, ki jo Bog sliši, molitev za odrešitev.« Zato nekateri verjamejo, da Bog ne sliši oz. ne bo nikoli odgovoril na molitve neverujočega. V sobesedilu pa Evangelij po Janezu 9,31 pravi, da Bog ne dela čudežev po neverujočem. Prvo Janezovo pismo 5,14–15 nam pravi, da Bog odgovarja na molitve glede na to, ali so izrečene v skladu z njegovo voljo. To načelo se morda nanaša na neverujoče. Če neverujoči moli k Bogu molitev, ki je v skladu z njegovo voljo, Bogu nič ne preprečuje, da ne bi odgovoril na takšno molitev – v skladu s svojo voljo.

Nekateri odlomki Svetega pisma opisujejo, da je Bog slišal in odgovoril na molitve neverujočih. V večini teh primerov je bila vključena molitev. V enem ali dveh primerih se je Bog odzval na klic srca (ni navedeno, ali je bil ta klic usmerjen k Bogu). V nekaterih izmed teh primerov se zdi, da je bila molitev kombinirana s spreobrnitvijo. V drugih primerih pa je neverujoči molil samo za zemeljsko potrebo ali blagoslov in Bog se je odzval iz usmiljenja ali kot odziv na pristno iskanje vere te osebe. Tukaj je nekaj odlomkov, ki govorijo o molitvi neverujočega:

Prebivalci Niniv so molili, da bi bilo Ninivam prizaneseno (Jona 3,5–10). Bog je uslišal to molitev in ni uničil mesta Ninive, kot je grozil.

Hagara je prosila Boga, naj zaščiti njenega sina Izmaela (Prva Mojzesova knjiga 21,14–19). Bog ni samo zaščitil Izmaela, ampak ga je obilno blagoslovil.

V Prvi knjigi kraljev 21,17–29, še posebno v vrsticah 27–29, se Ahab posti in žaluje nad Elijevim preroštvom o njegovih potomcih. Bog se odzove tako, da ne pripelje nesreče v Ahabovem času.

Poganska žena iz Tire in Sidona je molila, da bi Jezus osvobodil njeno hčerko nečistega duha (Evangelij po Marku 7,24–30). Jezus je izgnal demona iz njene hčerke.

Korneliju, rimskemu stotniku v 10. poglavju Apostolskih del, je bil apostol Peter poslan kot odziv na to, da je bil Kornelij pravičen mož. Apostolska dela 10,2 nam pove, da je Kornelij »vedno molil k Bogu«.

Bog daje obljube, ki se nanašajo na vse (tako odrešene kot neodrešene), kot na primer Jeremija 29,13: »Iskali me boste in me boste našli. Ko me boste iskali z vsem srcem …« Tako je bilo tudi pri Korneliju v odlomku Apostolska dela 10,1–6. Vendar obstaja veliko obljub, ki na podlagi sobesedila odlomkov veljajo samo za kristjane. Ker so kristjani sprejeli Jezusa za svojega Odrešenika, so spodbujeni, da se z zaupnostjo približajo prestolu milosti, da bodo našli pomoč v času stiske (Pismo Hebrejcem 4,14–16). Rečeno nam je, da ko prosimo za karkoli v skladu z Božjo voljo, nas Bog sliši in nam da, za kar ga prosimo (Prvo Janezovo pismo 5,14–15). Obstaja še veliko drugih obljub za kristjane glede molitve (Evangelij po Mateju 21,22; Evangelij po Janezu 14,13; 15,7). Torej obstajajo primeri, v katerih Bog ne odgovori na molitve neverujočega. Obenem pa lahko Bog po svoji milosti in usmiljenju posreduje v življenju neverujočih kot odziv na njihove molitve.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Ali Bog sliši / odgovarja na molitve grešnika / neverujočega?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries