settings icon
share icon
Vprašanje

Zakaj je Bog ljubosumen Bog?

Odgovor


Pomembno je razumeti, kako se uporablja beseda »ljubosumen«. Njena uporaba v Drugi Mojzesovi knjigi 20,5 za opis Boga je drugačna od njene uporabe za opis greha ljubosumnosti (Pismo Galačanom 5,20). Ko uporabljamo besedo »ljubosumen«, jo običajno uporabljamo s pomenom ›zavidati nekomu, ki ima nekaj, česar mi nimamo‹. Nekdo je lahko ljubosumen ali zavida drugemu, ker ima drugi lep avto ali hišo (imetje). Človek pa je lahko ljubosumen ali zavida drugemu človeku tudi zaradi kakšne sposobnosti ali spretnosti, ki jo ima drug človek (npr. sposobnost za šport). Drug primer bi bil, da je nekdo ljubosumen ali zavida drugemu njegovo ali njeno lepoto.

V Drugi Mojzesovi 20,5 pa ta beseda ne pomeni, da je Bog ljubosumen ali da zavida nekomu, ker ima ta nekaj, kar Bog želi ali potrebuje. Druga Mojzesova knjiga 20,4–5 pravi: »Ne delaj si rezane podobe in ničesar, kar bi imelo obliko tega, kar je zgoraj na nebu, spodaj na zemlji ali v vodah pod zemljo! Ne priklanjaj se jim in jim ne služi, kajti jaz, GOSPOD, tvoj Bog, sem ljubosumen Bog …« Bodite pozorni na to, da je Bog ljubosumen, kadar da kdo nekomu drugemu nekaj, kar upravičeno pripada Bogu.

V teh vrsticah Bog govori o ljudeh, ki si delajo malike in se jim priklanjajo in jih častijo, namesto da bi častili Boga, saj čaščenje pripada samo njemu. Bog je posesiven glede čaščenja in služenja, ki pripadata njemu. Greh je (kot opozori Bog na to v tej zapovedi), ko želimo ali zavidamo ali smo ljubosumni na nekoga, ker ima ta nekaj, česar mi nimamo. Ko pa Bog pravi, da je ljubosumen, gre za drugačno uporabo besede »ljubosumen«. Ljubosumen je na to, kar pripada njemu; čaščenje in služenje pripadata le njemu in ju moramo dajati samo njemu.

Mogoče nam bo praktičen primer pomagal razumeti razliko. Če mož vidi, da se neki drugi moški spogleduje z njegovo ženo, ima pravico biti ljubosumen, saj ima samo on to pravico, da se spogleduje s svojo ženo. Ta vrsta ljubosumnosti ni grešna. Nasprotno, je popolnoma primerna. Biti ljubosumen zaradi nečesa, kar Bog pravi, da ti pripada, je dobro in primerno. Ljubosumnost pa je greh, kadar je to želja po nečem, kar ti ne pripada. Čaščenje, slavljenje in oboževanje pripadajo samo Bogu, saj jih je samo on zares vreden. Torej je Bog upravičeno ljubosumen, ko častimo, slavimo ali obožujemo malike. To je prav ta ljubosumnost, ki jo je apostol Pavel opisal v Drugem pismu Korinčanom 11,2: »Do vas namreč čutim Božjo ljubosumnost …«

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Zakaj je Bog ljubosumen Bog?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries