settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj pomeni, da je Bog ljubezen?

Odgovor


Poglejmo, kako Sveto pismo opiše ljubezen in potem bomo lahko videli nekaj načinov, v katerih je Bog bistvo ljubezni. "Ljubezen je potrpežljiva, dobrotljiva je ljubezen, ni nevoščljiva, ljubezen se ne ponaša, se ne napihuje, ni brezobzirna, ne išče svojega, ne da se razdražiti, ne misli hudega. Ne veseli se krivice, veseli pa se resnice. Vse prenaša, vse veruje, vse upa, vse prestane. Ljubezen nikoli ne mine. Preroštva bodo prenehala, jeziki bodo umolknili, spoznanje bo prešlo" (1 Korinčanom 13,4–8a). To je Božji opis ljubezni, ker pa Bog je ljubezen (1 Janez 4,8), je to kakršen Bog je.

Ljubezen (Bog) se nikoli ne vsiljuje nikomur. Tisti, ki pridejo k Njemu, to naredijo v odziv Njegovi ljubezni. Ljubezen (Bog) vsem kaže prijaznost. Ljubezen (Jezus) je šel in delal dobro vsem brez pristranskosti. Ljubezen (Jezus) ni zavidala tega kar so ostali imeli, živeč ponižno življenje brez pritoževanja. Ljubezen (Jezus) se ni ponašala s človeškim mesom, kljub možnosti za vsakršno meseno premoč z vsakomur tega sveta. Ljubezen (Bog) ne zahteva ubogljivosti. Bog ni zahteval ubogljivosti in poslušnosti svojega Sina, ampak je ravno nasprotno Jezus sam po svoji volji ubogal svojega Očeta v nebesih. "vendar naj svet spozna, da ljubim Očeta in da delam tako, kakor mi je naročil Oče." (Janez 14,31). Ljubezen (Jezus) je bil (in to še vedno dela) vedno iskal in skrbel za interese drugih.

Najbolj nam želi izraziti Božjo ljubezen Janez v 3,16: "Bog je namreč svet tako vzljubil, da je dal svojega edinorojenega Sina, da bi se nihče, kdor vanj veruje, ne pogubil, ampak bi imel večno življenje." Rimljanom 5,8 razglaša enako sporočilo: "Bog pa izkazuje svojo ljubezen do nas s tem, da je Kristus umrl za nas, ko smo bili še grešniki." Iz teh vrstic lahko vidimo, da je največja želja Boga to, da bi se mu prostovoljno pridružili v njegovem večnem domovanju, v nebesih. On nam je namreč naredil pot, s tem ko je plačal ceno za naše grehe. On nas ljubi ker se je tako odločil po svoji lastni volji. Ljubezen odpusti. "Če pa svoje grehe priznavamo, nam jih bo odpustil in nas očistil vse krivičnosti, saj je zvest in pravičen." (1 Janez 1,9).

Kaj torej pomeni, da je Bog ljubezen? Ljubezen je atribut Boga. Ljubezen je temeljni aspekt Božjega značaja, Njegove osebe. Božja ljubezen ni v nobenem smislu v konfliktu z njegovo svetostjo, pravičnostjo, ali celo z njegovo jezo. Vsi Božji atributi so v popolni harmoniji. Vse, kar Bog počne je ljubeče kot tudi istočasno pravično in dobro. Bog je popoln primer prave ljubezni. Neverjetno je, da je Bog dal tistim, ki sprejmejo Njegovega sina Jezusa Kristusa kot svojega odrešenika, zmožnost ljubiti kot ljubi On sam, po moči Svetega Duha (Janez 1,12; 1 Janez 3,1.23,24).

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kaj pomeni, da je Bog ljubezen?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries