settings icon
share icon
Vprašanje

Zakaj je Bog izbral Izrael za svoje izvoljeno ljudstvo?

Odgovor


Ko govori o izraelskem ljudstvu, nam Peta Mojzesova 7,7–9 pravi: »GOSPOD se ni nagnil k vam in vas izbral zato, ker bi bili številnejši od vseh drugih ljudstev, saj ste najmanjši izmed vseh, temveč zato, ker vas GOSPOD ljubi in hoče držati prisego, ki jo je dal vašim očetom, vas je GOSPOD izpeljal z močno roko in vas rešil iz hiše sužnosti, iz roke egiptovskega kralja faraona. Vedi torej, da je GOSPOD, tvoj Bog, Bog, zvesti Bog, ki ohranja zavezo in dobroto tistim, ki ga ljubijo in izpolnjujejo njegove zapovedi, do tisočega rodu.«

Bog je izbral izraelsko ljudstvo, da bo ljudstvo, iz katerega se bo rodil Gospod Jezus Kristus – Odrešenik svojega ljudstva od greha in smrti (Evangelij po Janezu 3,16). Bog je prvič obljubil Mesija po Adamovem in Evinem padcu v greh (Prva Mojzesova knjiga 3). Bog je kasneje potrdil, da bo Mesija prišel iz rodu Abrahama, Izaka in Jakoba (Prva Mojzesova knjiga 12,1–3). Bog je kasneje spremenil Jakobovo ime v Izrael (Prva Mojzesova knjiga 35,10). Potomci Jakoba (Izraela) bodo postali skupaj znani kot izraelski narod. Jezus Kristus, Mesija, je največji razlog, zakaj je Bog izbral Izrael za svoje posebno ljudstvo. Bog ni izbral Izraela, ker bi imeli hvalevredne lastnosti, zaradi katerih bi bili boljši od drugih narodov. Bog Sin se je moral utelesiti v narodu ljudi, da bi lahko razodel Očeta in odkupil svoje ljudstvo, in Bog je preprosto izbral Izrael.

Vendar Bog ni izbral izraelskega naroda samo zaradi tega, da bo iz njega izšel Mesija. Božja naloga in namen za Izrael je bil, da bodo učili druge o njem. Izrael naj bi bil narod duhovnikov, prerokov in misijonarjev svetu. Božji načrt je bil, naj bi bil Izrael posebno ljudstvo, narod, ki bi druge usmerjal k Bogu in njegovi obljubi, da bo dal Odkupitelja, Mesija in Odrešenika. Večinoma je Izraelu spodletelo pri tej nalogi. Vendar se je Božji najvišji namen za Izrael – da bo pripeljal na svet Mesija – popolnoma izpolnil v osebi Jezusa Kristusa.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Zakaj je Bog izbral Izrael za svoje izvoljeno ljudstvo?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries