settings icon
share icon
Vprašanje

Ali Bog še vedno dela čudeže?

Odgovor


Mnogi ljudje si želijo, da bi Bog delal čudeže, da bi se jim »dokazal«. »Ko bi Bog vsaj naredil čudež ali znamenje, bi veroval!« Vendar tej zamisli Sveto pismo nasprotuje. Ko je Bog delal neverjetne in mogočne čudeže za Izraelce, ali so ga zaradi tega poslušali? Ne, Izraelci so bili nenehno neposlušni in se upirali Bogu, čeprav so videli vse čudeže. Isti ljudje, ki so videli, da je Bog razdelil Rdeče morje, so kasneje dvomili, ali je Bog zmožen poraziti prebivalce obljubljene dežele. Ta resnica je razložena v Evangeliju po Luku 16,19–31. V tej zgodbi človek v peklu prosi Abrahama, naj obudi Lazarja od mrtvih in ga pošlje na zemljo, da bi posvaril njegove brate. Abraham je rekel možu: »Če ne poslušajo Mojzesa in prerokov, se ne bodo dali prepričati, četudi kdo vstane od mrtvih« (Evangelij po Luku 16,31).

Jezus je naredil številne čudeže, vendar velika večina ljudi ni verovala vanj. Če bi Bog delal čudeže danes, kot jih je v preteklosti, bi bil rezultat enak. Ljudje bi se čudili in bi kratek čas verovali Bogu. Vera bi bila plitva in bi izginila v trenutku, ko bi se zgodilo nekaj nepričakovanega ali strašnega. Vera, ki temelji na čudežih, ni zrela vera. Bog je naredil največji čudež vseh časov, ko je prišel na zemljo kot človek Jezus Kristus, da bi umrl na križu za naše grehe (Pismo Rimljanom 5,8), da bi bili lahko mi odrešeni (Evangelij po Janezu 3,16). Bog še vedno dela čudeže – mnogi izmed njih so preprosto neopaženi ali pa jih zanikamo. Vendar pa ne potrebujemo več čudežev. Moramo pa sprejeti čudež odrešitve po veri izrecno v Jezusa Kristusa.

Namen čudežev je bil, da potrdijo tistega, ki dela čudeže. Vrstica Apostolska dela 2,22 pravi: »Možje Izraelci, poslušajte te besede! Jezusa Nazarečana, ki ga je Bog pred vami potrdil z močmi, čudeži in znamenji, katera je Bog po njem delal med vami, kakor sami veste.« Isto je rečeno za apostole: »Znamenja apostola so bila med vami storjena z vso potrpežljivostjo, z znamenji, čudeži in močmi« (Drugo pismo Korinčanom 12,12). Glede evangelija Pismo Hebrejcem 2,4 pravi: »Zanj je pričal tudi Bog z znamenji in čudeži, z raznovrstnimi močmi in s podeljevanji Svetega Duha po svoji volji.« Zdaj imamo resnico o Jezusu zapisano v Svetem pismu. Sveto pismo pravi, da smo »sezidani na temelju apostolov in prerokov. Vogalni kamen pa je sam Jezus Kristus« (Pismo Efežanom 2,20). V tem smislu čudeži niso več potrebni, saj je bilo sporočilo Jezusa in njegovih apostolov že potrjeno in je natančno zapisano v Svetem pismu. Da, Bog še vedno dela čudeže. Hkrati pa ne smemo pričakovati, da se bodo čudeži danes dogajali tako kot v svetopisemskem času, ker njihov namen potrditve Božjega sporočila danes ni potreben.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Ali Bog še vedno dela čudeže?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries