settings icon
share icon
Vprašanje

Ali dejstvo o nezmotljivosti Svetega pisma velja le za izvirne rokopise?

Odgovor


Nezmotljivost pomeni, da ni napak. A pod božansko zaobljubo navdiha in nezmotljivosti so samo prvotni rokopisi, ki so jih napisali apostoli, preroki itd. Knjige Svetega pisma, kakor so bile napisane prvotno pod navdihom Svetega Duha (2 Timotej 3,16–17; 2 Peter 1,20–21), so stoodstotno nezmotljive, točne, avtoritativne in resnične. Sveto pismo pa ne obljublja, da bodo enako nezmotljivi in brez napak tudi prepisi prvotnih rokopisov. Sveto pismo je bilo skozi stoletja več tisočkrat prepisano, torej je zelo verjetno, da so nastajale napake.

A zavedajmo se, da se rokopisi, ki so nam na voljo danes, 99-odstotno ujemajo med seboj. Drži, da je najti nekatere manjše razlike. Velikanska večina besedila pa je v rokopisih enaka. Večina razlik zadeva uporabo ločil, končnic besed, manjših slovničnih zadev, besednega reda ipd. – podrobnosti, ki jih je zlahka mogoče razložiti kot napake prepisovalcev ali posledico sprememb pravopisnih pravil. Ni pa napak, zaradi katerih bi lahko podvomili o kateremkoli teološkem vprašanju. Rokopisi iz 15. stoletja se povsem skladajo z rokopisi iz 3. stoletja. Lahko smo povsem prepričani, da je Sveto pismo, kot ga imamo danes, skoraj povsem identično besedilom, ki so jih napisali apostoli in preroki pred 2000 in več leti.

Ne smemo prehitro sklepati: Ah, saj to je samo napaka pri prepisu. »Napake« v Svetem pismu je mogoče razložiti logično in verodostojno. Za neskladnosti, ki jih ni mogoče ali jih je zelo težko razložiti, pa zelo verjetno obstajajo razlogi, ki jih za zdaj preprosto še ne poznamo. Če si česa ne znamo razložiti, to še ne pomeni, da razlaga ne obstaja. Da gre za prepisovalsko napako, mora biti zadnje, na kar pomislimo, kadar si poskušamo razložiti domnevno napako.

Seveda je mogoče, da so se v naše sodobne rokopise in prevode Svetega pisma vtihotapile manjše napake. Prepisovalci in prevajalci so le zmotljivi ljudje. Toda neverjetno velika medsebojna skladnost sodobnih rokopisov pričuje, da je Pismo navdihnil in ga ohranja Bog.

Lahko torej Svetemu pismu kljub vsemu zaupamo? Vsekakor! Sodobni prevodi Svetega pisma so Božja beseda. Sveto pismo ima danes enako avtoriteto, kakršno je imelo v prvem stoletju n. št. Popolnoma lahko zaupamo, da je Pismo Božja beseda za nas. Res je, da so se obljube o navdihnjenosti in nezmotljivosti nanašale le na prvotne rokopise. A zaradi tega ni naše sodobno Sveto pismo nič manj točno in avtoritativno. Kljub občasnim napakam prepisovalcev in prevajalcev je Božja beseda večna.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Ali dejstvo o nezmotljivosti Svetega pisma velja le za izvirne rokopise?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries