settings icon
share icon
Vprašanje

Kdo so 24 starešin v knjigi Razodetje?

Odgovor


V knjigi Razodetja 4,4 beremo: »Okrog prestola je bilo štiriindvajset prestolov in na prestolih je sedelo štiriindvajset starešin, ogrnjenih v bela oblačila, z zlatimi venci na glavah.« V knjigi Razodetje ni nikjer posebej razloženo, kdo so ti starešine. Najverjetneje predstavljajo Cerkev. Nekateri menijo, da so angeli, a to ni zelo verjetno. Izvemo, da sedijo na prestolih, kar nakazuje, da vladajo s Kristusom. Nikjer v Svetem pismu ne piše, da bi angeli kdaj vladali ali da bi sedeli na prestolih. Pač pa na več mestih piše, da bo s Kristusom vladala Cerkev (Razodetje 2,26–27; 5,10; 20,4; Matej 19,28; Luka 22,30).

Poleg tega tu uporabljena grška beseda za starešine nikoli ne označuje angelov, ampak vedno le ljudi, posebno ljudi določene starosti in zrele, kakršni zmorejo voditi cerkev. Beseda »starešina« ne bi bila ustrezna oznaka za angele, saj se angeli ne starajo. Tudi omemba oblačil teh oseb v Razodetju nakazuje, da so to moški. Angeli se sicer res prikazujejo v belem, a bela oblačila običajno nosijo verujoči: to predstavlja Kristusovo pravičnost (Razodetje 3,5.18; 19,8).

Tudi po zlatih vencih lahko sklepamo, da so te osebe moški, ne angeli. Angelom niso bili obljubljeni venci in nikjer tudi ne beremo, da bi angeli nosili vence. Beseda, ki je tu prevedena kot »venec«, označuje venec zmagovalca. Nosi ga tisti, ki je uspešno tekmoval in si priboril zmago, kakor je obljubil Kristus (Razodetje 2,10; 2 Timotej 4,8; Jakob 1,12).

Nekateri menijo, da teh 24 starešin predstavlja Izrael. A v času, ko je imel Janez to videnje, Izrael kot narod še ni bil odkupljen. Iz istega razloga starešine tudi ne morejo predstavljati svetih, ki so prišli iz velike stiske: v času videnja namreč ti še niso bili vsi spreobrnjeni. Najverjetneje ti starešine predstavljajo vnebovzeto Cerkev, ki prepeva o odkupitvi (Razodetje 5,8–10). Nosijo vence zmage in so odšli na prostor, ki jim ga je pripravil njihov Odkupitelj (Janez 14,1–4).

English


Povratek na slovensko domačo stran

Kdo so 24 starešin v knjigi Razodetje?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries