settings icon
share icon
Întrebare

Ce este femininul sacru?

Răspuns


"Femininul sacru" este o mișcare religioasă care pune accentul pe feminitate ca fiind mai aproape de divinitate decât masculinitatea. Cei din tradiția feminină sacră venerează frumusețea feminină și puterea de reproducere sexuală. Femininul sacru presupune că femeile, prin capacitatea de a naște copii, sunt mai "sacre" decât bărbații. Bărbații pot experimenta femininul sacru, din punct de vedere spiritual, doar prin intermediul actului sexual. Susținătorii punctului de vedere al femininului sacru variază de la pseudo-creștini la feministe radicale, adoratori ai zeiței și vrăjitoare Wicca. Sugestii ale punctului de vedere feminin sacru pot fi văzute în Biblie, cu exemplele de prostituție rituală (Geneza 38:21-22; Osea 4:14) și închinarea la zeițe (Ieremia 44:17-25; 2 Regi 23:7). Alte exemple pot fi văzute în ritualurile de fertilitate de Paște și în unele aspecte ale mariologiei.

În "Codul lui Da Vinci", autorul Dan Brown face referire în mod repetat la "femininul sacru". Teoria sa nefondată și lipsită de temei este că misiunea lui Isus a fost aceea de a avea copii prin Maria Magdalena, producând astfel o linie de sânge "regală". Potrivit lui Brown, Maria Magdalena a fost "Sfântul Graal" care a purtat sângele lui Isus, iar Maria Magdalena a fost liderul preconizat de Isus al Bisericii Creștine. Discipolii patriarhali și Biserica Primară au fost cei care au "retrogradat-o" pe Maria, au negat femininul sacru și au instituit o caricatură patriarhală a intenției lui Isus pentru creștinism.

Nici imaginația lui Dan Brown și nici femininul sacru nu au vreo bază în Biblie. Isus a ales 12 discipoli de sex masculin, ceea ce nu reprezintă deloc o mișcare a unui bărbat care caută să instituie femininul sacru. Noul Testament este plin de exemple de conducere masculină în Biserică (1 Timotei 2:11-14). Creștinismul biblic a ridicat femeile la egalitate și unitate în Trupul lui Hristos (Galateni 3:28), menținând în același timp o distincție a rolurilor. Da, femeia primește valoare prin nașterea de copii (1 Timotei 2:15), dar rolul și valoarea femeii nu sunt mai mult (sau mai puțin) sacre decât cele ale bărbaților. "Femininul sacru" nu este sacru și nici nu reprezintă cu exactitate ceea ce Biblia descrie ca fiind adevărata feminitate.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce este femininul sacru?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries