Întrebare
Cum pot să păstrez un echilibru sănătos în privința hormonilor? Cum pot menține o atitudine bună atunci când mă lupt cu hormonii?
Răspuns
Hormonii sunt substanțe naturale produse în organism care reglează și influențează modul în care organismul crește și se dezvoltă. În anumite perioade din viața unei persoane, sunt produși hormoni suplimentari pentru a facilita creșterea rapidă, cum ar fi în timpul adolescenței. În alte momente, nivelul hormonilor scade, cum ar fi în timpul menopauzei și după ea. Menținerea unei atitudini bune atunci când ne luptăm cu hormonii a fost dificilă pentru toată lumea la un moment dat în viața noastră.
Hormonii, ca oricare dintre substanțele naturale ale corpului nostru, ne pot afecta atât în mod pozitiv, cât și negativ. Un aspect negativ al unui dezechilibru hormonal este iritabilitatea și emoțiile prea sensibile. Acest dezechilibru este adesea considerat a fi o problemă feminină, dar și bărbații și băieții sunt afectați de dezechilibre hormonale care se pot manifesta prin agresivitate sau furie. Mai degrabă decât să scuzăm pur și simplu comportamentul nepotrivit, ar trebui să căutăm înțelepciunea lui Dumnezeu în această privință. Ce așteaptă Dumnezeu de la noi să facem atunci când hormonii sunt furioși?
Biblia nu ține cont de condițiile fizice care contribuie la un comportament inadecvat. Poruncile sunt porunci, indiferent dacă simțim nevoia să le ascultăm sau nu. Suntem responsabili pentru acțiunile noastre, nu pentru sentimentele noastre. Așadar, un pas important în menținerea unei atitudini bune este să acceptăm responsabilitatea pentru acțiunile noastre, chiar și atunci când bănuim că hormonii joacă un rol în modul în care ne simțim. Recunoașterea față de Dumnezeu și față de noi înșine a faptului că ne simțim scăpați de sub control ne poate ajuta foarte mult să dobândim controlul. O astfel de onestitate este, de asemenea, o bună practică în a învăța cum să murim față de carnea noastră (Romani 6:6; 2 Corinteni 5:17). Alegerea de a face bine în timp ce ne luptăm cu sentimente copleșitoare ne poate ajuta, de fapt, să creștem spiritual și să ne dezvoltăm autocontrolul, ceea ce ne avantajează în toate felurile.
În cazuri extreme de probleme cu hormonii, poate fi necesară o vizită la medic. Uneori, există și alți factori în joc care ar putea semnala o problemă mai gravă. Dacă o persoană recunoaște că dezechilibrele hormonale periodice creează tensiuni și sentimente rănite în familie sau la locul de muncă, poate fi timpul să restructureze programele, pentru a minimiza interacțiunile personale. Atunci când ciclul este în cel mai rău punct, este mai bine să stai departe de oameni decât să riști să rănești sentimente și să deteriorezi relații. Cel care se luptă cu hormonii îi poate avertiza pe cei aflați în contact apropiat și își poate cere scuze în avans, asigurându-i că normalitatea va reveni în curând. Avertizându-i pe cei apropiați, ne asumăm responsabilitatea pentru propriile noastre acțiuni, în loc să ne certăm și să dăm vina pe alții.
Ființele umane sunt fabrici de scuze și, din nefericire, progresele în domeniul medical ne-au oferit un depozit plin de scuze biologice. Putem pune beția pe seama "bolii", adulterul pe seama unei "dependențe", iar ura sau agresivitatea pe seama "hormonilor". Dumnezeu nu acceptă niciodată scuzele noastre, așa că nici noi nu ar trebui să le acceptăm. Uneori ascultarea față de El este ușoară, alteori nu, dar responsabilitatea noastră rămâne aceeași. Mărturisirea atitudinilor noastre rele ca fiind păcate (1 Ioan 1:9), găsirea iertării (Mica 7:18) și solicitarea puterii lui Dumnezeu pentru a birui (Romani 8:37) sunt întotdeauna răspunsurile corecte atunci când ne luptăm cu hormonii.
English
Cum pot să păstrez un echilibru sănătos în privința hormonilor? Cum pot menține o atitudine bună atunci când mă lupt cu hormonii?