settings icon
share icon
Întrebare

Cum pot creștinii căsătoriți să evite aventurile emoționale?

Răspuns


O aventură emoțională are loc când o persoană căsătorită împărtășește intimitate emoțională și suport emoțional cu o persoană alta decât soțul/soția sa. Implicarea în intimitate emoțională cu altă persoană decât soțul/soția poate avea un efect de răcire a relației de căsnicie; în plus, intimitatea emoțională progresează adesea spre intimitate fizică, aducând devastare. Mulți oameni neagă seriozitatea aventurilor emoționale, dar astfel de aventuri nu sunt inofensive și pot distruge căsnicii și familii.

Partenerii din cadrul căsătoriei trebuie să își împărtășească unul altuia problemele, simțămintele și nevoile și să stabilească granițele pentru ceea ce poate fi împărtășit în afara căsniciei și cu cine. E un lucru sănătos să ai prietenii în afara căsătoriei, dar a te baza pe cei din afară pentru a-ți împlini nevoile emoționale poate deveni o ispită, mai ales când soții petrec mult timp separați unul de celălalt. Colegii de muncă și alte persoane cu care petrecem mult timp pot deveni un substitut pentru suportul emoțional al unui soț. Relațiile de muncă și prieteniile trebuie să aibă granițe potrivite, astfel încât să fie sigur că nu devin nepotrivite.

Există semne de avertizare că o prietenie inocentă poate duce la o aventură emoțională. Când începem să simțim nevoia să ascundem aspecte legate de o relație, trecem linia într-un teritoriu nepotrivit. Distanța emoțională între partenerii de căsnicie sau sporirea certurilor poate indica faptul că soțul/soția s-a îndreptat spre o altă persoană pentru apropiere. Intimitatea cere apropiere, și acest lucru nu poate avea loc dacă soțul/soția s-a apropiat de altcineva în afara căsniciei.

Creștinii trebuie să se păzească împotriva ispitei de a înclina înspre altcineva în afara partenerului de căsnicie care le-a fost dat de către Dumnezeu. Iată câteva alegeri înțelepte:

1. Nu petrece timp de unul singur împreună cu o persoană de gen opus, mai ales dacă simți atracție în direcția ei.
2. Nu petrece mai mult timp cu o altă persoană decât cu partenerul tău de căsnicie.
3. Nu împărtăși detalii intime din viața ta cu nimeni altul, înainte să le împărtășești cu soțul/soția ta.
4. Trăiește cu transparență. Fă totul ca și când soțul/soția ar fi de față.
5. Dedică timp personal pentru rugăciune și studiu biblic. Cere-I lui Dumnezeu să pună bariere în jurul căsniciei tale (Iov 1.10)
6. Menține o lume a gândurilor curată. Nu întreține fantezii cu privire la alți oamenii.
7. Plănuiește un timp pe care să-l petreci cu partenerul tău de căsnicie zilnic, săptămânal, lunar și folosește acel timp pentru a clădi apropiere emoțională.

Toate aceste alegeri îi vor ajuta pe creștini să identifice domenii de slăbiciune și să evite ispita aventurilor emoționale.

Prioritățile creștinilor pun căsnicia pe locul al doilea doar după Domnul. Dumnezeu este singurul care poate îndeplini pe deplin nevoile noastre și El este prioritatea numărul unu. Dumnezeu a destinat căsnicia să unească doi oameni în unul singur (Genesa 2.24). El vrea ca ei să crească împreună și să nu lase nimic să îi separe (Matei 19.6). Partenerii de căsnicie trebuie să își prețuiască relația așa cum o face Domnul și să lucreze la căi prin care să o întărească și să clădească apropiere. Domnul interzice, de asemenea, preacurvia sau poftirea unei persoane din afara căsniciei (Proverbele 6.25, Exodul 20.14, Matei 5.28). Oamenii care ies în afara tiparului lui Dumnezeu să-și împlinească nevoile păcătuiesc împotriva lui Dumnezeu și au șansa să își ruineze relațiile (Proverbele 6.32, 1 Corinteni 6.9-20).

Mulți din lume cred că partenerii de căsnicie au nevoie de „spațiu”, până în punctul de a trăi vieți separate, pentru a avea o relație sănătoasă. Sub nicio formă Biblia nu încurajează codependența. Însă o căsnicie e prin definiție o viață trăită și plănuită împreună; e interdependență. Cei care nu înțeleg planul lui Dumnezeu pentru căsnicie pot considera că e nesănătos să împărtășești totul cu o persoană, dar aceasta e ceea ce face căsnicia diferită de oricare altă relație. Este o uniune binecuvântată între doi oameni și o oglindește pe cea dintre Cristos și Biserica Lui.

A împărtăși intimitate cu altcineva decât soțul/soția ta, fie că intimitatea e fizică sau emoțională, este un păcat și o încălcare a încrederii.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Cum pot creștinii căsătoriți să evite aventurile emoționale?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries