settings icon
share icon
Întrebare

Ce înseamnă simbolul creștin al peștelui (ixthus / icthus)?

Răspuns


Simbolul creștin al peștelui este unul dintre cele mai răspândite simboluri ale creștinismului. După cruce, simbolul peștelui este probabil cel mai ușor de recunoscut simbol al credinței. Se găsește pe mașini, pe coperțile Bibliei, pe tatuaje și nu numai. Legătura dintre Hristos și un simplu desen liniar al unui pește nu este ușor de observat și necesită o mică explicație.

Pe scurt, simbolul peștelui se bazează pe un acronim grecesc pentru expresia Isus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul. În greacă, fraza este Ίησοῦς Χριστός, Θεοῦ Υἱός, Σωτήρ . Când luăm prima literă din fiecare cuvânt din această frază, avem ΙΧΘΥΣ, care se întâmplă să fie cuvântul grecesc pentru "pește" (ixthus sau icthus - ortografia poate varia în limba engleză). Unele versiuni ale simbolului creștin al peștelui conțin literele grecești în interiorul sau sub simbolul propriu-zis.

Simbolul creștin al peștelui ne amintește, de asemenea, de câteva evenimente din slujba lui Isus. De două ori, Isus a generat o pescuire miraculoasă pentru ucenicii Săi (Luca 5:4-7; Ioan 21:4-6). El a mâncat pește cu ucenicii Săi în cel puțin două ocazii după Învierea Sa (Luca 24:42; Ioan 21:13). Miracolul monedei pentru Templu a implicat un pește (Matei 17:27). Și, bineînțeles, hrănirea celor cinci mii și a celor patru mii au început cu un prânz care a inclus pește (Matei 14:15-21; 15:32-38).

În primele zile ale creștinismului, creștinii erau adesea condamnați la moarte pentru că își practicau credința, așa că se închinau în locuri secrete. Un pește pictat sau gravat pe ușa exterioară a unei case îi înștiința pe ceilalți creștini că vor fi în siguranță și bineveniți înăuntru. Catacombele antice din Roma sunt pline de imagini cu pești, sculptate acolo de creștinii care se ascundeau de persecuții.

Isus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul este un minunat rezumat al adevărului biblic cu privire la Domnul, iar simbolul creștin al peștelui este un mod frumos de a exprima credința în El. Dar urmarea lui Hristos implică mult mai mult decât arborarea unui icthus pe bara din spate a mașinii. Isus a vorbit adesea despre necesitatea adevărului lăuntric, spre deosebire de manifestările exterioare ale religiei. Cei care folosesc un simbol creștin cum ar fi peștele ar trebui să se asigure că Îl cunosc cu adevărat pe Hristos, că au credința în El ca Mântuitor și că Îl ascultă ca Domn.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce înseamnă simbolul creștin al peștelui (ixthus / icthus)?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries