settings icon
share icon
שאלה

מהי משמעות החיים?

תשובה


מהי משמעות החיים? איך אוכל למצוא מטרה, סיפוק, ושביעות רצון בחיי? האם תינתן לי ההזדמנות להגיע להישגים נצחיים ובעלי משמעות? רוב האנשים לא לוקחים רגע כדי לעצור ולחשוב מהי משמעות החיים. לאורך השנים הם מביטים לאחור ותוהים מדוע נכשלו מערכות היחסים שלהם והם מתמלאים ריקנות, גם אם הגיעו להישגים שרצו להשיג. אחד משחקני הכדורסל המובילים בעולם נשאל פעם מה הוא היה רוצה שמישהו יספר לו לפני שפצח בקריירת הכדורסל שלו. הוא השיב, "הלוואי שמישהו היה אומר לי שכשמגיעים לפסגה, אין שם שום דבר". מטרות רבו הסתברו ריקות מתוכן אחרי שנים שהתבזבזו בנסיון להשיג אותן.

בחברה ההומניסטית שלנו, אנשים רודפים אחרי מטרות רבות בתקווה למצוא משמעות לחייהם. חלק מהרדיפה הזו כולל הצלחה עסקית, עושר, מערכות יחסים, סקס, הנאות, הפגנת טוב לאחרים וכדומה. אנשים רבים העידו על כך שלמרות שהשיגו את המטרות שהציבו לעצמם, מטרות כמו עושר, מערכות יחסים והנאות, הם עדיין הרגישו בתוכם את אותה הריקנות – חלל ריק ששום דבר לא ממלא אותו.

זו בדיוק ההרגשה שהגדיר מחבר ספר קהלת כשאמר, "הבל הבלים ... הכול הבל" (קוהלת א' 2). מחבר הספר נהנה מעושר לאין ערוך ומחוכמה שעלתה על זו של כל אדם בתקופתו או אף בתקופתנו, נשים במאות, ארמונות וגנים שהיוו מושא לקנאה בכל הממלכות השכנות, המאכלים והיינות הטובים ביותר וכל הנאה אפשרית. ובכל זאת הוא אמר שלמרות שהשיג את כל שליבו חפץ בו, עדיין הוא לא מצא "כל חדש תחת השמש". מדוע קיים כזה חלל ריק? מכיוון שאלוהים ברא דבר שנישא מעל ומעבר למה שביכולתנו להתנסות בו או לחוות מדי פעם. שלמה אמר על אלוהים, "...גם את העולם נתן בלבם ..." (קוהלת ג' 11). עמוק בנבכי ליבנו אנחנו מודעים לכך ש"הכאן ועכשיו" הוא לא כל מה שיש.

בספר בראשית אנחנו קוראים שאלוהים ברא את בני האדם בצלמו כדמותו (בראשית א' 26). הכוונה היא שאנחנו דומים לאלוהים יותר מאשר לכל דבר אחר עלי אדמות (כל צורת חיים אחרת). אנחנו מוצאים גם שלפני נפילת האדם בחטא והקללה שבאה עקב כך על הארץ, הדברים הבאים היו נכונים: 1) אלוהים ברא את האדם כיצור חברתי (בראשית ב' 25-18); 2) אלוהים סיפק לאדם תעסוקה (בראשית ב' 15); 3) אלוהים ניהל מערכת יחסים אינטימית עם אדם (בראשית ג' 8); ו-4) אלוהים העניק לאדם שליטה ומרות על הארץ (בראשית א' 26). מה מיוחד בכל הדברים הללו? אני מאמין שכוונתו של אלוהים הייתה שכל הדברים האלה יתרמו להרגשת הסיפוק בחיינו (בייחוד הקשר של אדם עם אלוהים). כל אלה ניזוקו כתוצאה מנפילת האדם בחטא והקללה שבאה עקב כך על העולם (בראשית ג').

באחרון מבין ספרי הכתובים, ספר התגלות, אנחנו לומדים שלאחר אירועים שמסמלים את מאורעות אחרית הימים, אלוהים יהרוס את השמיים והארץ כפי שאנחנו מכירים אותם ויוביל למצב נצחי באמצעות בריאת שמיים וארץ חדשים. הוא אז ישקם את יחסיו עם בני האדם שנושעו. יהיו מי שיעמדו למשפט וישלחו אל "אגם האש" (כלומר גהינום) (התגלות כ' 15-11). קללת החטא תמחק והחטא יחדל מלהתקיים; לא יהיו עוד צער, מחלות, מוות, כאב וכדומה (התגלות כ"א 4). המאמינים ירשו את הכול; אלוהים ישכון בקרבם והם יהיו בניו (התגלות כ"א 7). אנחנו מגיעים לסגירת מעגל; אלוהים ברא אותנו כדי שננהל מערכת יחסים איתו; האדם חטא, ובכך פגע ביכולתו להתחבר עם אלוהים; אלוהים משקם את ההתחברות הזו בצורה מושלמת במצב הנצחי שאליו יגיעו אלה שנושעו על ידיו. אין כל ערך ותמורה בכך שאדם חי את חייו וצובר הישגים כלשהם רק בכדי למות ולבלות את הנצח בנפרד מאלוהים. אבל אלוהים הכין דרך לשמחה נצחית (בשורת לוקס כ"ג 43), ולא רק בחיי הנצח. הוא גם סיפק בידינו את האפשרות להגיע לחיים מספקים ובעלי משמעות גם היום, עלי אדמות. אז איך אפשר לשמר את השמחה הנצחית הזו? לחיות ב"גן עדן עלי אדמות"?

ישוע המשיח שיקם את משמעות החיים

כפי שמרמזת הכותרת, משמעות אמיתית לחיים כעת ובנצח מושגת כשישוע נכנס לתמונה ומשיב על כנה את מערכת היחסים בין אלוהים והאדם, מערכת יחסים שהתנפצה בעקבות חטאם של אדם וחווה. שוב, מערכת היחסים הזו עם אלוהים מתאפשרת רק באמצעות בנו, ישוע המשיח (מעשי השליחים ד' 12; יוחנן י"ד 6; יוחנן א' 12). חיים נצחיים אפשריים רק כשאדם מתוודה על חטאיו (כשהוא לא נאלץ להמשיך ולהתבוסס עוד בחטא, אלא מאפשר לישוע להפוך אותו לבריאה חדשה) ונשען על ישוע כמושיעו (למידע נוסף על נקודה חשובה זו, פנה לשאלה : "מהי תוכנית הישועה?" https://www.gotquestions.org/Hebrew/Hebrew-Plan-Salvation.html).

משמעות אמיתית בחיים אינה טמונה רק בהכרה בישוע המשיח (למרות שדבר זה נפלא כשלעצמו). משמעות החיים מושגת כשאדם מתחיל ללכת בעקבות ישוע כתלמידו, לומד ממנו ומבלה זמן איתו ובדברו. מתקשר איתו בתפילה ומתהלך בציות למצוותיו. אם עדיין אינך מאמין (או אולי רק הזמנת את ישוע לליבך) אתה בטח אומר לעצמך, "זה ממש לא נשמע לי מרגש או מספק במיוחד!" אנא, המשך לקרוא רק עוד קצת. ישוע אמר:

"בואו אלי כל העמלים והעמוסים ואני אמציא לכם מנוחה, קחו עליכם את עולי ולימדו ממני, כי עניו אני ונמוך רוח; תמצאו מרגוע לנפשותיכם, כי עולי נעים וקל משאי" (מתי י"א 30-28). "...אני באתי כדי שיהיו להם חיים ובשפע שיהיו להם" (יוחנן י' 10). "מי שרוצה לבוא אחרי, שיתכחש לעצמו וייקח את צלבו וילך אחרי; כי החפץ להציל את נפשו יאבד אותה, אבל המאבד את נפשו למעני ימצאנה" (מתי ט"ז 25-24). "והתענג על ה' וייתן לך משאלות לבך" (תהילים ל"ז 4).

הפסוקים הללו עומדים על כך שיש לנו ברירה. אנחנו יכולים להמשיך ולנהל את חיינו באופן עצמאי (כשהתוצאה היא חיי ריקנות), או לבחור ולדרוש בכל ליבנו את אלוהים ואת רצונו עבור חיינו (כשהתוצאה היא חיים מלאי התגשמות רצונותיך ומציאת סיפוק והגשמה), שכן הבורא אוהב אותנו ומעוניין להעניק לנו את הטוב ביותר (מה שלא בהכרח אומר שחיינו יהיו קלים, אבל הם בהחלט יהיו מספקים).

לסיכום, אני רוצה לחלק דוגמה שאחד מחברי חילק איתי בעבר. אם אתה אוהד ספורט, והחלטת ללכת למשחק כלשהו, אתה יכול לחסוך כמה שקלים ולרכוש כרטיס לכיסא בשורה העליונה באצטדיון, או להוציא כמה מאות שקלים ולהיות קרוב לאזור הפעילות. כך גם בחיים המשיחיים. כדי לראות את אלוהים פועל מקרוב לא די רק בביקור בקהילה בשבת. רק תלמידיו הנאמנים של ישוע, שבאמת ובתמים הפסיקו לבקש את מילוי רצונותיהם שלהם בחייהם כך שיוכלו לדרוש ולבקש את מטרותיו של אלוהים, יוכלו לראות את אלוהים פועל מקרוב. הם שילמו את המחיר הנדרש (בהכנעה מלאה לישוע ולרצונו); הם מתנסים בחיים במלואם; הם יכולים להתמודד עם עצמם, עם אנשים אחרים ועם הבורא ללא חרטות! האם שילמת את המחיר? האם אתה מוכן לשלם אותו? אם כן, לא "תרעב" שוב למשמעות ומטרה בחייך.

English



חזור לעמוד הבית בעברית

מהי משמעות החיים?
Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon שתף את הדף הזה
© Copyright Got Questions Ministries