settings icon
share icon
Запитання

Кому мені слід жертвувати? Як вирішити, яку благодійну організацію підтримувати фінансово?

Відповідь


З такою великою кількістю варіантів для благодійності, як християни можуть мудро вирішувати, кому жертвувати? Які місії, установи та організації заслуговують найбільшої уваги? Як можна вкласти гроші, щоб домогтися максимально можливого вічного результату? Чимало людей стикається з цими питаннями. Нижче пропонуємо декілька принципів, які допоможуть вам у прийнятті рішення.

Кому жертвувати? – Здорове вчення

«Ти ж говори те, що відповідає здоровому вченню» (Титу 2:1; тут і далі – Сучасний переклад Українського Біблійного Товариства).

Чи проголошує місія/служіння/благодійна організація Євангеліє Ісуса Христа та чи підтримує авторитет Божого Слова? Чи є найбільшою метою всього, що робить організація, виконання Великого доручення, тобто проповідь Благої Звістки тим, хто заблукав, і зрощування віруючих у відданих учнів Ісуса Христа (Матвія 28:19-20; Дії 1:8)? Навіть якщо головна мета організації – бути руками й ногами Ісуса та служити фізичним потребам людей, чи залишається Євангеліє на першому місці в усьому, що вона робить?

Кому жертвувати? – Ефективність і досвід

«А інше [зерно] впало на добру землю і давало плід: одне в сто, одне в шістдесят, одне в тридцять разів» (Матвія 13:8).

Чи приносить діяльність організації результат? Чи дійсно вона реалізує свою місію, цілі та завдання? Чи демонструє вона компетентність у розв’язанні проблем? Якщо йдеться про заповнену нішу, чи знаєте ви організацію, яка вирізняється на тлі інших тим, що справді змінює життя людей?

Кому жертвувати? – Вірне управління

«А від управителів вимагається, щоб кожний був вірний» (1 Коринтянам 4:2).

Чи розумно організація витрачає кошти? Чи вкладає вона свої ресурси у дійсно важливі речі? Як у притчі про таланти, вона закопує свої скарби чи змушує їх працювати для Божого Царства? Чи відповідають фінансові пріоритети благодійної організації пріоритетам, викладеним у Божому Слові?

Кому жертвувати? – Підзвітність

«Через брак порад задуми руйнуються, а коли радників багато, вони збуваються» (Притчі 15:22).

Чи є організація відкритою та чесною щодо своїх фінансів і рішень? Чи мають окремі особистості

надто великий вплив або ж існує правильний баланс між людьми, що беруть участь у важливих рішеннях? Чи відкрите керівництво для порад (Притчі 27:17)? Чи готова благодійна організація повністю розкрити всю відповідну фінансову інформацію? Чи відкрита вона для конструктивної критики або ж закрита для зворотного зв’язку (Притчі 27:6)?

Кому жертвувати? – Молитва

«Просіть – і дасться вам; шукайте – і знайдете; стукайте – і відчинять вам» (Матвія 7:7).

Просіть у Бога мудрості щодо того, як вам слід вкладати свої гроші у служіння (Якова 1:5). Просіть Його дати вам пристрасть до того, на що Він бажає, щоб ви пожертвували. Просіть Господа прояснити, як найкраще використовувати свої фінанси заради вічного результату.

Кому жертвувати? – Довіряй Богові та давай

«Втім, хто сіє скупо, той скупо і жатиме, а хто сіє щедро, той щедро і пожне. Кожний нехай дає за велінням серця, а не з жалем чи з примусу, адже Бог любить того, хто дає з радістю» (2 Коринтянам 9:6-7).

Хоча наведені вище принципи і мають допомогти, але щодо цього питання немає біблійного «ти повинен…». Ми вважаємо, що хоча насамперед християнину слід жертвувати в помісну церкву, яку він відвідує, у цьому питанні також є велика свобода вибору. Чи повинен віруючий підтримувати програму спонсорства дітей або жертвувати на боротьбу з торгівлею людьми? Чи слід християнину пожертвувати в місцевий притулок або ж у глобальну євангелізаційну кампанію? На ці питання немає універсально правильної або неправильної відповіді. Це питання проникливості, пріоритетів і бажання.

Просіть Бога дати вам пристрасне бажання підтримувати те служіння, яке Він хоче, щоб ви підтримували. Досліджуйте це питання, пам’ятаючи про вищевказані принципи. І тоді жертвуйте!

English


Повернутися на стартову українську сторінку

Кому мені слід жертвувати? Як вирішити, яку благодійну організацію підтримувати фінансово?

Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries