settings icon
share icon
Запитання

Хто я у Христі?

Відповідь


Як написано в 2 Коринтянам 5:17: «Отже, хто в Христі, той нове творіння; давнє минуло, – ось постало [все] нове!». Існує два грецьких слова, що перекладаються як «новий» у Біблії. Перше, «неос», означає щось щойно створене, втім, є багато інших, схожих на нього. Слово, перекладене як «новий» у згаданому вірші, в грецькому оригіналі звучить як «каінос», що значить «щось, тільки що створене та унікальне в своєму роді». У Христі ми стаємо абсолютно новим творінням – так само, як Бог створив спочатку небеса та землю із нічого, так Він робить і з нами. Він не очищає наше старе єство – Він створює абсолютно нове. Коли ми в Христі, ми є «учасниками Божественної природи» (2 Петра 1:4). Сам Бог, в особі Його Святого Духа, займає місце в наших серцях. Ми перебуваємо у Христі, а Він – у нас.

У Христі ми відроджуємося, оновлюємось, і це нове творіння несе духовну спрямованість, у той час, коли наше старе єство було виключно тілесним. Нове єство підтримує стосунки з Богом, кориться Його волі та присвячує себе служінню Йому. Це – дії, які стара природа не могла виконувати та навіть бажати цього. Стара природа – мертва для духовних речей і не може оживити себе. Вона мертва через переступи й гріхи (Ефесянам 2:1), і може бути оживлена лише за допомогою надприродного пробудження, яке відбувається, коли ми приходимо до Христа і Він оселяється в нас. Христос дає нам абсолютно нову та святу природу та незаплямоване життя. Наше колишнє життя, мертве для Бога через гріх, поховане, а ми відроджені, щоб з Ним «ходити в оновленні життя» (Римлянам 6:4).

Якщо ми належимо Христові, то ми з'єднані з Ним і більше не є рабами гріха (Римлянам 6:5-6); ми оживлені з Ним (Ефесянам 2:5); ми подібні до Його образу (Римлянам 8:29); ми вільні від осуду та ходимо не за тілом, а за Духом (Римлянам 8:1), і ми є частиною Тіла Христового, з іншими віруючими (Римлянам 12:5). Віруючий тепер володіє новим серцем (Єзекіїла 11:19) і благословенний «усяким духовним благословенням на небесах» (Ефесянам 1:3).

Ми можемо дивуватися, чому так часто нам не вдається жити так, як описано вище, навіть незважаючи на те, що ми віддали своє життя Христу та впевнені у своєму спасінні. Причина в тому, що наша нова природа перебуває в старих тілах, і вони знаходяться в протистоянні – одне з іншим. Стара природа мертва, натомість нова продовжує боротися зі старою «оболонкою», в якій живе. Зло та гріх усе ще присутні, але віруючий тепер бачить їх з нової перспективи і вони більше не керують ним, як раніше. У Христі ми можемо вибирати протистояння гріху, в той час як стара природа не була здатна на таке. Тепер ми маємо вибір – підкріпляти нове єство Словом, молитвою та послухом, або ж тлінне тіло – зневагою цих речей.

Коли ми в Христі, у «всьому перемагаємо – завдяки Тому, Хто нас полюбив» (Римлянам 8:37), і можемо радіти в нашому Спасителі, Який зробив усе це можливим (Филип'янам 4:13). У Христі ми прощені та захищені. У Христі ми прийняті, виправдані, викуплені, примирені та обрані. У Христі ми – переможці, наповнені радістю та миром, і володіємо істинним значенням у житті. Яким прекрасним Спасителем є Христос!

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Хто я у Христі?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries