settings icon
share icon
Запитання

Що означає фраза «що Бог поєднав, людина хай не розлучає»? ?

Відповідь


Вказівка «що Бог поєднав, людина хай не розлучає» стосується шлюбу й розлучення. Вона міститься у вченні Ісуса, записаному в Матвія 19:1-12 і Марка 10:1-12. Якось фарисеї спитали Його, чи може чоловік розлучитися зі своєю дружиною. Фактично, Христос відповів негативно: «А Він у відповідь сказав: Хіба не читали ви, що Творець на початку створив їх чоловіком і жінкою? І сказав: Тому залишить чоловік батька й матір і пристане до своєї жінки, і обоє будуть одним тілом. То вже буде не два, а одне тіло. Отже, що Бог поєднав, людина хай не розлучає» (Матвія 19:4-6; Сучасний переклад Українського Біблійного Товариства; пор. з Буття 1:27; 2:24).

Ісус мав на увазі, що подружня пара – це те, що «Бог поєднав». Шлюб – це не людський винахід, він походить від Господа та є складовою Його задуму щодо існування людства. Кажучи «людина хай не руйнує шлюб», Христос навчав, що розлучення не є частиною Божого плану. Одружуючись, пара поєднується Самим Господом, і їхній шлюб має тривати все життя. Цей принцип залишається актуальним, незважаючи на віру (або її відсутність) пари. Коли атеїст і атеїстка одружуються, Бог поєднує їх, незалежно від того, визнають вони це, чи ні. Якщо Він поєднав їх разом, то жодна людина не має права порушувати цей шлюб.

Після того, як Ісус сказав «що Бог поєднав, людина хай не розлучає», фарисеї зазначили, що Мойсей допускав розлучення. Христос погодився, але також вказав, що дозвіл був наданий через їхню «жорстокість» (Матвія 19:8), повторюючи, що розлучення ніколи не було початковим Божим задумом.

У застереженні Ісуса проти роз’єднання того, що поєднав Бог, мається на увазі, що розлучення руйнує шлюб і розділяє єдину плоть. У християнському середовищі точаться дискусії про те, чи є розлучення за певних випадків виправданим. Багато людей (можливо, більшість) допускають розлучення в разі нерозкаяної невірності з боку одного з подружжя (на підставі тексту в Матвія 19:9) чи небажання невіруючого подружжя перебувати у шлюбі з віруючим (1 Коринтянам 7:15). У цих випадках шлюбний союз порушений невірністю або відходом – роз’єднанням того, що Бог поєднав, і це є трагічною подією.

Навіть якщо вищезгадані виключення допускаються, схоже, що наша культура, і доволі часто навіть церква, вважають розлучення чимось значно менш серйозним, ніж воно є насправді. Якби шлюб був просто людським звичаєм, схожим на ділове партнерство чи членство у клубі, то люди були би вільні одружуватися та розлучатися за бажанням. Але розлучення – це не просто рішення двох людей розійтися; це свідоме рішення одного чи, можливо, обох у подружжі покласти край тому, що за Божим задумом має бути постійним. Це дуже серйозно!

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Що означає фраза «що Бог поєднав, людина хай не розлучає»? ?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries