settings icon
share icon
Запитання

Що говорить Біблія про війну?

Відповідь


Багато людей помиляються, приймаючи слова Біблії «Не вбивай!» як заборону війни. Насправді, єврейське слово у тексті книги Вихід 20:13 буквально означає «умисне вбивство іншої людини з люттю». Бог часто наказував ізраїльтянам розпочинати війни проти інших народів (1 Самуїла 15:3; Ісуса Навина 4:13). Бог призначав смертну кару за багато злочинів (Вихід 21:12, 15; 22:19; Левит 20:11). Отже, Бог не забороняє вбивство взагалі, а саме умисне вбивство. Війна у жодному разі не є хорошою річчю, але деколи вона необхідна. У світі, сповненому грішних людей (Римлянам 3:10-18), війна є невідворотною. Деколи єдиним шляхом упередження великої шкоди, нанесеної грішними людьми, є війна проти них.

Війна – жахлива річ! Війна завжди є результатом гріха (Римлянам 3:10-18). У Старому Заповіті Бог наказав ізраїльтянам: «Пімсти мідіянам за кривду Ізраїлевих синів, потім будеш прилучений до своєї рідні» (Числа 31:2). Зверніть увагу також на Повторення Закону 20:16-17: «Тільки з міст тих народів, які Господь, Бог твій, дає тобі на володіння, не позоставиш при житті жодної душі, бо конче вчиниш їх закляттям: Хіттеянина, і Амореянина, і Ханаанеянина, і Періззеянина, Хіввеянина, і Євусеянина, як наказав був тобі Господь, Бог твій». Вихід 17:16 проголошує: «Бо рука на Господньому прапорі: Господеві війна з Амаликом із роду в рід». Також, у 1 Самуїла 15:18 сказано: «І послав тебе Господь дорогою, і сказав: Іди, і вчиниш закляттям нечестивих амаликитян, і будеш воювати з ними, аж поки не вигубиш їх». Таким чином, очевидно, що Бог не проти війни. Оскільки Ісус завжди перебував в абсолютній згоді з Отцем (Івана 10:30), то ми не можемо стверджувати, що війна була Божою волею лише у Старому Заповіті. Бог – незмінний (Малахії 3:6; Якова 1:17).

Другий прихід Ісуса також буде надзвичайно жорстокою подією. В Об’явленні 19:11-21 записано: «І я побачив відкрите небо. І ось білий кінь, і Той, Хто сидить на ньому, що зветься Вірний і Правдивий; і Він справедливо судить і воює. Очі ж Його – наче полум’я вогню, а на Його голові багато вінців. Він має написане Ім’я, якого ніхто не знає, тільки Він Сам. І Він зодягнений в одіж, окроплену кров’ю, а Його Ім’я – Боже Слово. А небесні війська рухалися слідом за Ним на білих конях, зодягнені в білий чистий вісон. І з Його уст виходить гострий меч, щоб ним поражати народи. Він їх пастиме залізним жезлом і топтатиме у виннім чавилі лютого гніву Бога Вседержителя. І Він має на одязі й на Своєму стегні написане Ім’я: Цар над царями і Господь над господарями. І я побачив, що один ангел стояв на сонці й закричав гучним голосом, закликаючи до всіх птахів, що літають серед неба: Сюди! Зберіться на велику Божу вечерю, щоб поїсти тіла царів, і тіла тисяцьких, і тіла сильних, і тіла коней, і тих, що сидять на них, і тіла всіх вільних, і рабів, і малих, і великих. І я побачив звіра, і царів землі, і їхніх воїнів, що зібралися, аби провадити війну з Тим, Хто сидить на коні, та з Його військом. І звір був схоплений і з ним лжепророк, що чинив перед ним ознаки, якими ввів в оману тих, що прийняли знак звіра і вклоняються його образові; вони обидва були вкинені живими у вогняне озеро, що горить сіркою. А інші вбиті були мечем Того, Хто сидить на коні, що вийшов з Його уст, і всі птахи наситилися їхніми тілами».

Твердження, що Бог ніколи не підтримував війну, є помилковим. Ісус не був пацифістом. Деколи війна необхідна для відвернення ще більшого зла. Якби Гітлер не був переможений у Другій світовій війні, скільки ще мільйонів юдеїв було би знищено? Якби не відбулася Громадянська війна у США, скільки ще афроамериканці страждали б у рабстві? Ми повинні пам’ятати про заснування нашої віри на Біблії, а не на емоціях (2 Тимофію 3:16-17).

У книзі Еклезіаста 3:8 говориться: «Час кохати і час ненавидіти, час війні і час миру!». Деякі війни є більш «оправданими» за інші, але всі вони завжди є результатом гріха. Християни не повинні бажати війни, але також і не повинні протистояти владі, поставленій Богом над нами (Римлянам 13:1-4; 1 Петра 2:17). Найважливіше, що ми можемо зробити під час війни, – це молитися про Божественну мудрість для наших лідерів, про безпеку наших солдат, про швидке вирішення конфлікту і мінімальні втрати з обох боків (Филип’янам 4:6-7).

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Що говорить Біблія про війну?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries