settings icon
share icon
Запитання

Що означає, що заплата за гріх – смерть?

Відповідь


У посланні до Римлян 6:23 сказано: «Адже заплата за гріх – смерть, а Божий дар благодаті – вічне життя в Ісусі Христі, нашому Господі» (тут і далі – Сучасний переклад Українського Біблійного Товариства). Фактично, гріх – це повстання проти Бога. Наш гріх відокремлює нас від Нього, творця і хранителя життя. Ісус сказав: «Я є дорога, і правда, і життя!» (Івана 14:6). Бог відомий як великий Сущий. Життя перебуває в Ньому. Отже, чинячи гріх і відокремлюючись від Нього, ми відокремлюємося від істинного життя. Тому ми неминуче стикаємося зі смертю. Слід уточнити три моменти:

По-перше, гріх не обов'язково означає миттєву фізичну смерть. У тексті в Римлянам 6 не сказано, що, грішачи, ми помремо фізично. Радше йдеться про духовну смерть.

По-друге, отримуючи спасіння у Христі, ми звільняємося від остаточної духовної смерті й одержуємо остаточне духовне життя. Павло сказав римлянам: «Божий дар благодаті – вічне життя в Ісусі Христі, нашому Господі» (Римлянам 6:23).

По-третє, навіть гріхи віруючих однаково призведуть до певного типу духовної «смерті». Хоча ми врятовані від остаточного покарання за гріх (вічного відокремлення від Бога), ми не звільняємося від природних наслідків припинення стосунків з Отцем. Чинячи гріх, ми відчуваємо симптоми духовної смерті. Ми можемо відчувати провину, порожнечу, сором або відокремлення від Бога. Ми чинимо як неправедні, а не як праведні. Наш гріх, навіть якщо ми віруючі, ранить серце Господа і засмучує Його Святого Духа (Ефесянам 4:30). І хоча це не перериває наших стосунків із Ним, наш гріх зводить між нами бар'єр.

Уявіть собі дитину та її батьків. Коли дитина не слухається, стосунки з батьками стають напруженими. Батьки, як і раніше, люблять дитину та продовжують бажати найкращого для неї. Вона ніколи не перестане бути їхньою дитиною. Проте вона може відчувати деякі наслідки: недовіру, покарання, почуття провини тощо. Стосунки зрештою відновлюються, але зазвичай спочатку буває боляче.

Так само і в наших стосунках з Богом. Повстаючи проти Його влади над нашим життям, ми повстаємо проти самого Життя і тому відчуваємо «смерть» (порушення, що призводить до страждання). Коли ми повертаємося до Господа, ми також повертаємось і до духовного життя – до спілкування з Ним, почуття змісту, розуміння своєї мети, свободи тощо. Радісний батько у притчі про блудного сина висловився найкраще: «Бо цей син мій був мертвий – і ожив» (Луки 15:24).

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Що означає, що заплата за гріх – смерть?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries