settings icon
share icon
Запитання

Чи відповідає універсалізм / універсальне спасіння Біблії?

Відповідь


Універсалізм – це теорія, згідно з якою всі люди будуть спасенні. Багато хто сьогодні дотримується цієї доктрини, вважаючи, що всі люди у кінцевому результаті виявляться в Раю поряд з Господом. Можливо, думка про чоловіків і жінок, що страждають протягом усієї вічності в пеклі, викликає декого неприйняття біблійного вчення з цього приводу. Стосовно інших – надмірне акцентування на любові і співчутті Христа веде їх до переконання, що Бог буде милосердний до всіх людей. Але Святе Письмо навчає, що деякі люди проведуть вічність у пеклі, у той час як інші – у Раю з Господом.

Нижче наводимо деякі підтвердження тому, що невідкуплені люди вічно перебуватимуть у пеклі. Сам Ісус стверджував, що час, проведений у Раю викупленими, будуть тривати стільки ж, скільки і перебування невідкуплених у пеклі. В Матвія 25:46 сказано: «І ці підуть на ВІЧНУЮ муку, а праведники – на ВІЧНЕ життя». Дехто вважає, що люди в пеклі з часом зникнуть, але Господь Сам підтверджує, що це триватиме вічно. Цей «вічний вогонь» також згадується перед цим, у Матвія 25:41. У Марка 9:44 Ісус говорить про пекло як про невгасимий вогонь. Це ніколи не припиниться, оскільки вогонь горітиме вічно.

Як людина може уникнути цього «невгасимого вогню»? Багато людей вірять, що всі дороги ведуть на Небеса, або вважають, що Бог настільки люблячий і милосердний, що впустить усіх людей до Раю. Хоча Бог дійсно люблячий і милосердний, однак із-за цих якостей Він відправив Свого Сина, Ісуса Христа, на землю, аби померти на хресті за нас. Христос – це єдиний шлях, який веде до вічності на Небесах. Текст у Діях 4:12 каже: «І нема ні в кім іншім спасіння. Бо під небом нема іншого Ймення, даного людям, що ним би спастися ми мали». З ним перегукується 1 Тимофію 2:5: «Один-бо є Бог, і один Посередник між Богом та людьми, – людина Христос Ісус». В Євангелії від Івана 14:6 Ісус говорить: «Я – дорога, і правда, і життя. До Отця не приходить ніхто, якщо не через Мене». В Івана 3:16 сказано: «Так-бо Бог полюбив світ, що дав Сина Свого Однородженого, щоб кожен, хто вірує в Нього, не згинув, але мав життя вічне». І навпаки, якщо людина приймає рішення відкинути Божого Сина, то вона не відповідає вимогам спасіння (Івана 3:16, 36).

У світлі таких текстів стає зрозумілим, що універсалізм і теорія універсального спасіння не відповідають Біблії. Хоча багато людей звинувачують християн у нетерпимості і «виключності», важливо пам’ятати, що це – слова Самого Христа. Християнство не придумало ці ідеї, а просто проголошує те, що вже було сказано Господом. Люди відкидають цю істину, так як не хочуть відповідати за свої гріхи і визнавати, що потребують Господнє спасіння. Казати, що ті, хто відкидають Боже спасіння через Його Сина будуть спасенні, означає применшувати святість і справедливість Бога, і заперечувати необхідність жертви Ісуса за нас.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Чи відповідає універсалізм / універсальне спасіння Біблії?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries