settings icon
share icon
Запитання

Що каже Біблія про нещасливий шлюб?

Відповідь


Одне ми знаємо точно: перебування в нещасливому шлюбі не є біблійною підставою для розлучення. В Євангелії від Марка 10:11-12 Ісус сказав: «Якщо хто розлучиться зі своєю дружиною та одружиться з іншою, той чинить проти неї перелюб; і якщо вона розлучиться зі своїм чоловіком і вийде заміж за іншого, то й вона чинить перелюб» (тут і далі – Сучасний переклад Українського Біблійного Товариства). Ґрунтуючись на Святому Письмі, ми бачимо, що люди не мають права розривати нещасливий шлюб. Господь бажає, щоб шлюб тривав усе життя.

Текст в Ефесянам 5 подає шлюб як картину стосунків Бога з нами. Це – одна з причин, чому Він настільки зацікавлений у недоторканності шлюбу. Нещасливі шлюби та знищені сім’ї є руйнівними для чоловіків і дружин, не кажучи вже про дітей. Фінансовий крах – лише один із негативних наслідків розлучення. Сім’я є основним «будівельним блоком» будь-якого суспільства, і збільшення кількості розлучень трагічно впливає на всю культуру.

Це не означає, що Бог бажає змусити нас назавжди залишатись у нещасливому шлюбі. Він не каже нам просто стиснути зуби й терпіти. Підходячи до сімейних проблем, Він робить це з позиції того, як їх виправити, а не як зруйнувати шлюб. Наприклад, Павло пише про демонічний вплив на шлюби (1 Коринтянам 7:5). Він стверджує, що пара має бути активною в сексуальних відносинах, аби сатана не міг їх спокусити. Петро закликає чоловіків із розумінням ставитися до своїх дружин, «щоб не було перепон» для їхніх молитов (1 Петра 3:7). Із цих уривків ми бачимо, що шлюб – це духовне поле битви. Слід докладати зусиль для боротьби за стосунки, а не проти них.

Господь закликає нас до примирення. Текст у Матвія 18:15-16 вимагає відвертого, чесного спілкування, спрямованого на вирішення образ і розчарувань, викликаних гріхом, а також спонукає нас звертатися по допомогу для розв’язання проблем. Нас також закликають шукати свою радість і щастя в Господі (Филип’янам 4:4). Ми можемо мати Його радість незалежно від усіх інших обставин. Жодна Його вказівка про те, як можна відчути радість, не вимагає співпраці другого подружжя. Чоловік/дружина не може контролювати нашу радість або спокій. Уривок із Якова 1:2-4 повідомляє нам, що глибока, вічна радість приходить, коли ми з Божою допомогою виявляємо стійкість і коли наша віра зростає та зміцнюється.

Послання до Филип’ян – це чудове дослідження відмінностей між радістю та щастям. Будучи написаним апостолом Павлом у римському ув’язненні, воно використовує слова «радість», «радіти» й «радісний» 16 разів і навчає нас, як знайти справжнє задоволення в Ісусі Христі, незважаючи на будь-які обставини. Будучи в кайданах, апостол розповідає про свою віру та довіру до Христа і про те, як це змінило його ставлення до страждань.

Бог дав чоловікам чіткі настанови в Ефесянам 5:25-28: «Чоловіки, любіть своїх дружин, як Христос полюбив Церкву й віддав Себе за неї ... Так і чоловіки повинні любити своїх дружин, як власні тіла. Хто любить свою дружину, той і себе любить». Дружинам Він вказує коритися керівництву своїх чоловіків (вірш 22) та поважати їх (в. 33). У Христовому дусі й страху чоловік і дружина мають підкорятись одне одному (Ефесянам 5:21). Якщо вони виконують свої біблійні обов’язки, у шлюбі пануватимуть радість і щастя. Яка жінка не поважатиме й не підкорятиметься чоловікові, що любить її так, як Христос любить Свою церкву? І який чоловік не любитиме жінку, що поважає та кориться йому? Нещасливі шлюби часто є результатом того, що одна чи обидві сторони відмовляються підкорятися Богові та Його волі щодо шлюбу. Іноді це посилюється невирішеними проблемами одної зі сторін, які проникли у шлюб. У таких випадках у нагоді може стати індивідуальне консультування на додаток до сімейного.

Навіть якщо нещасливий шлюб є наслідком того, що віруюча людина одружилася з невіруючою, завжди є ймовірність, що віруюче подружжя може привести невіруюче до Господа через своє гідне та добре поводження. «Так само дружини: підкоряйтеся своїм чоловікам, аби і деякі з тих, хто не кориться Слову, були й без Слова полонені поведінкою дружин, побачивши ваше чисте життя у пошані» (1 Петра 3:1-2). Біблія конкретно звертається до одружених із невіруючими у 1 Коринтянам 7:12-14: «...якщо якийсь брат має невіруючу дружину, і та згідна жити з ним, хай її не покидає. А коли яка жінка має невіруючого чоловіка і той погоджується жити з нею, хай не покидає чоловіка. Бо невіруючий чоловік освячується через дружину, а невіруюча дружина освячується через брата».

Зрештою, нам слід пам’ятати, що «очі Господні – на праведних, а Його вуха звернені до їхньої молитви; обличчя ж Господнє проти тих, хто робить зло» (1 Петра 3:12). Бог знає біль нещасливого шлюбу та розуміє наші тілесні бажання – Він дав нам Своє Слово щодо цього й очікує на послух. Слухняність Йому завжди приносить радість (Римлянам 16:19).

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Що каже Біблія про нещасливий шлюб?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries