settings icon
share icon
Запитання

Як я можу довіряти Богові, стикаючись із безробіттям, конфіскацією майна чи банкрутством?

Відповідь


Втрата роботи та / або прибутку є однією з найважчих подій у житті, особливо для тих, хто забезпечує родину. Конфіскація дому чи необхідність оголосити неплатоспроможність через безробіття призводять до страху, невизначеності та емоційного потрясіння. У християн, які стикаються з фінансовими труднощами, можуть виникати сумніви щодо Божої доброти і Його обіцянок забезпечувати Своїх дітей. Як же християнам слід реагувати на такі катастрофічні життєві події? Які біблійні принципи ми можемо застосовувати в таких випадках?

По-перше, важливо розуміти, що саме Бог призначив працю для людини. Вона названа в Біблії корисною, тому що забезпечує наші потреби (Приповісті 14:23; Еклезіаста 2:24; 3:13; 5:18-19) і надає нам ресурси для допомоги іншим нужденним (Ефесянам 4:28). Апостол Павло нагадує віруючим у Солуні, що кожний, хто не бажає працювати, не має їсти (2 Солунянам 3:10); він сам займався виготовленням наметів, аби не бути тягарем для інших людей (Дії 18:3; 2 Коринтянам 11:9). Отже, втрата роботи не має бути виправданням для лінощів, і слід докладати всіх зусиль, щоб якнайшвидше знайти іншу роботу (Приповісті 6:9-11).

Водночас, цілком можливо, що знайти заняття, яке даватиме заробіток і статус, аналогічні втраченим, буде неможливо. У таких випадках християни не мають дозволяти гордині стримувати їх від праці в інших сферах, навіть якщо це означатиме пониження статусу чи меншу оплату, принаймні на якийсь час. Нам також слід бути готовими прийняти допомогу від інших віруючих і своєї церкви, можливо в обмін на роботу, що має бути виконана в домах, подвір'ях або церкві. Надавати та приймати допомогу в такий час – це благословення і для тих, хто дає, і для тих, хто отримує, адже це означає виконання «закону Христа» – любити один одного (Галатам 6:2; Івана 13:34).

Так само втрата дому через конфіскацію чи банкрутство може стати часом благословення для сім'ї, часом, коли батьки з дітьми згуртовуються і ближче відчувають любов один одного та усвідомлюють, що насправді має значення в житті – віра, сім'я та спільнота – і менше зосереджуються на матеріальних речах, які не мають вічної цінності та можуть умить зникнути. Бог також може використовувати такі обставини, щоб нагадати нам про істину, сказану Ісусом у Матвія 6:19-20, і переорієнтувати наші серця на небесні скарби.

Відновлення нашої віри в Божі обітниці має першочергове значення під час фінансових труднощів. Звернення до біблійних віршів, де йдеться про Господню вірність до Своїх дітей, зміцнить і підбадьорить нас, коли майбутнє видаватиметься похмурим. Перше послання до Коринтян 10:13 нагадує нам про те, що Бог вірний і не випробовуватиме нас понад міру, а також забезпечить вихід із випробування. Цей «вихід» може означати негайне влаштування на нову та кращу роботу. Це також може означати тривалий період без роботи, протягом якого ми будемо переконуватись у Божій вірності через забезпечення нам насущного хліба. Це може означати новий дім або життя в обмеженні у родичів протягом якогось періоду часу. У будь-якому разі вихід – це насправді «шлях» через випробування, під час якого ми дізнаємося про вірність Господа, оскільки Він проходитиме всі труднощі разом із нами. Коли час випробувань закінчиться, наша віра стане міцнішою, і ми зможемо підтримувати інших, несучи переконливе свідоцтво про вірність нашого Бога.

English


Повернутися на стартову українську сторінку

Як я можу довіряти Богові, стикаючись із безробіттям, конфіскацією майна чи банкрутством?

Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries