settings icon
share icon
Запитання

Що Біблія каже про транссексуалізм / трансгендерність?

Відповідь


Транссексуалізм, також відомий як трансгендерність, розлад гендерної ідентичності або гендерна дисфорія, – це відчуття, що ваша біологічна, генетична або фізіологічна стать не відповідає статі, до якої ви себе відносите. Транссексуали / трансгендери часто вважають себе «спійманими у пастці» тіла, яке не відповідає їхній справжній статі. Вони часто практикують трансвестизм, а також можуть звертатися до гормональної терапії чи операцій зі зміни статі, щоб довести своє тіло до відповідності своїй гаданій статі.

Біблія ніде прямо не згадує трансгендерність і не описує людей із трансгендерними відчуттями. Проте Святе Письмо має що сказати про людську сексуальність. Основою нашого розуміння гендерних питань є той факт, що Бог створив дві (і лише дві) статі: «Він створив їх чоловіком і жінкою» (Буття 1:27; тут і далі – Сучасний переклад Українського Біблійного Товариства). Усі сучасні теорії про багато статей або гендерну мінливість – або навіть гендерний «континуум» із необмеженою кількістю статей – чужі для Божого Слова.

Найближча біблійна згадка про трансгендерність – це засудження гомосексуалізму (Римлянам 1:18-32; 1 Коринтянам 6:9-10) і трансвестизму (Повторення Закону 22:5). Грецьке слово у 1 Коринтянам 6:9, яке часто перекладається як «гомосексуалісти» або «мужоложники», буквально означає «женоподібні чоловіки». Отже, хоча в Біблії безпосередньо не згадується трансгендерність, у тих місцях, де наводяться інші випадки гендерної «плутанини», вони чітко й недвозначно визначені як гріх.

Чи можливо, щоб у людей із трансгендерністю мозок функціонував так, як притаманно одній статі, а вся решта тіла належала до іншої статі? У Біблії немає згадок про таку можливість. Однак у ній також не згадується гермафродитизм (коли людина має статеві органи як чоловічої, так і жіночої статі), який, без сумніву, має місце, хоча й украй рідко. Крім того, люди можуть народжуватися з різними типами дефектів та розладів мозку. Отже, не можна стверджувати, що жіночий мозок не може бути в чоловічому тілі (або навпаки).

Використовуючи гермафродитизм за приклад, не можна сказати, що якщо в Біблії про щось не згадується, то це не може існувати. Отже, є ймовірність того, що людина народжується з мозковим зв'язком, який сприяє гендерній дисфорії. Це також може бути поясненням деяких випадків гомосексуалізму. Проте той факт, що щось може мати біологічну причину, – не означає обов'язкового прийняття її наслідків. Деякі люди страждають на гіперсексуальність (патологічно посилений статевий потяг). Але це не дає їм права віддаватися статевій аморальності. Також науково доведено, що механізми контролю імпульсів у мозку психопатів є дуже послабленими. Проте і це не дає їм права на асоціальну поведінку.

Незалежно від того, чи має гендерне спотворення генетичну, гормональну, фізіологічну, психологічну або духовну причину, воно може бути подолане та зцілене через віру в Христа і постійну довіру силі Святого Духа. Зцілення можна отримати, гріх можна подолати, а життя можна змінити завдяки спасінню, яке дає Ісус, навіть коли існують певні біологічні / фізіологічні фактори. Віруючі коринтяни є прикладом такої зміни: «І такими були деякі з вас, але ви обмилися, ви освятилися, ви виправдалися Ім'ям Господа Ісуса Христа і Духом нашого Бога» (1 Коринтянам 6:11). Надія є для всіх, включаючи транссексуалів, трансгендерів, людей із розладами гендерної ідентичності та трансвеститів, завдяки Божому прощенню в Ісусі Христі.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Що Біблія каже про транссексуалізм / трансгендерність?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries