settings icon
share icon
Запитання

Чи має якусь цінність тест на духовні дари?

Відповідь


Безумовно, похвально те, що діти Божі бажають знати, які духовні дари дав їм Святий Дух з метою служіння й прославлення Бога (2 Тимофію 1:6). Водночас, Біблія не вказує, що свій духовний дар (дари) можна визначити за допомогою тесту. Це ж стосується й оцінювання різних духовних дарів. Людина, що проходить тест, просто реагує на твердження або питання зі списку. Після того, як на всі питання будуть надані відповіді, кінцевий результат виводиться за варіантами пронумерованих відповідей, сума яких визначає духовний дар (дари). Але Біблія, навпаки, навчає, що Святий Дух наділяє духовними дарами згідно зі Своєю волею, керуючись тим, як Він вирішив використати віруючих для служіння іншим.

Однією з проблем, пов’язаних з тестовим підходом до духовних дарів, є те, що сучасні християни мають різні погляди щодо духовних дарів, як наприклад, скільки їх є, які саме, яка їхня мета, чи є деякі дари неактивними і чи можна включати дари Христа Своїй церкві (Ефесянам 4:11) до списку духовних дарів. Ці питання рідко враховуються під час оцінювання. Ще одне міркування полягає в тому, що найчастіше люди дивляться на себе інакше, ніж інші на них, що врешті-решт може призвести до помилкової оцінки власних духовних дарів.

Третя проблема з використанням цього підходу до визначення духовних дарів полягає в тому, що вони походять від Бога через Святого Духа, а Він наділяє цими дарами, «даючи окремо кожному, як хоче» (1 Коринтянам 12:7-11). В Євангелії від Івана 16:13 Ісус обіцяє віруючим, що Святий Дух поведе їх «до повної істини». Немає сумніву, що, оскільки Святий Дух вирішує, кому й які дари посилати, Він навіть більше від нас зацікавлений в тому, щоб визначити їх для нас. Правду кажучи, наша власна цікавість щодо того, чим ми «обдаровані», часто мотивується уявним відчуттям власної важливості. Бажання ж Святого Духа, навпаки, полягає в тому, щоб ми знали, що наші духовні дари завжди на благо, для того, щоб ми співпрацювали в тілі Христовому для прославлення Отця.

Якщо ми щиро шукаємо Господнього керівництва за допомогою молитви, спілкування, вивчання Божого Слова та служіння Йому, наші дари стануть очевидними. Бог дасть те, що просить наше серце (Псалом 36:4). Це не обов’язково означає, що Бог дасть нам усе, що ми хочемо, – швидше, Він пошле нам саме бажання. Він може послати в наші серця бажання навчати, жертвувати, молитися, служити тощо. Якщо ми будемо діяти відповідно до цих бажань і використовувати наші дари для Його слави, це приведе до позитивного результату – Тіло Христове буде вдосконалюватись і Господь буде прославлений.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Чи має якусь цінність тест на духовні дари?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries