settings icon
share icon
Запитання

Чи зможемо ми грішити на небесах?

Відповідь


Біблія детально описує небеса або вічний стан у 21-22 розділах книги Об'явлення. Про можливість грішити там не згадується. Більше того, в нас є обітниця, що у вічному стані ми більше ніколи не зазнаємо смерті, смутку, плачу або болю (Об'явлення 21:4). Відсутність цих речей є доказом того, що гріх також буде відсутній, оскільки вони є його наслідками (див. Римлянам 6:23).

Грішники будуть не на небесах, а в огняному озері (Об'явлення 21:8). Ніщо нечисте ніколи не потрапить на небо (Об'явлення 21:27) – ті, що грішили, залишаться «назовні» (Об'явлення 22:15). Старозавітне пророцтво також запевняє нас, що гріховність буде виключена в Божому Царстві: «Там буде битий шлях, – дорога, яка називатиметься Святою. І не ходитиме нею нечистий. Вона лише їм буде служити. На ній не заблукає навіть недосвідчений. Не буде там лева; жоден хижий звір не ходитиме нею, бо таких там не буде. Підуть нею лише викуплені» (Ісаї 35:8-9; тут і далі – Сучасний переклад Українського Біблійного Товариства). Отже, відповідь – ні, ми не зможемо грішити на небесах.

Бог бажає нашого освячення (1 Солунянам 4:3), тобто хоче зробити нас святими й вільними від гріха. Освячення людини поділене на три фази: позиційне освячення, яке рятує нас від покарання за гріх, коли ми починаємо вірити у Христа; прогресивне – рятує нас від сили гріха, коли ми зростаємо в Ісусі; і цілковите – рятує від присутності гріха, коли ми ввійдемо в Його Царство. «Коли Він з'явиться, ми будемо подібні до Нього, адже побачимо Його таким, який Він є» (1 Івана 3:2). Інакше кажучи, процес, за допомогою якого Бог освячує нас, включає в себе виправдання, зростання та прославлення.

Прославлення, обіцяне Богом Його дітям (Римлянам 8:30), обов'язково включає безгрішність, бо грішні істоти не можуть бути прославлені. Небеса – місце слави Господа – безгрішні. Павло молиться в 1 Солунянам 5:23: «А Сам Бог миру нехай повністю освятить вас», і пов'язує славне з'явлення Христа з нашим особистим прославленням: «Коли з'явиться Христос – ваше життя, тоді й ви з'явитеся з Ним у славі» (Колосянам 3:4). Цей прославлений стан буде нашим остаточним відокремленням від гріха, цілковитим освяченням у всьому. Ми не зможемо грішити на небесах.

Текст у Якова 1:14 містить ще одне підтвердження того, що ми не грішитимемо на небесах: «Кожний випробовується власною пожадливістю, яка затягує і вловлює». У цьому гріховному світі ми щодня стикаємося зі спокусами, джерелами яких можуть бути дві сили за словами апостола: наша гріховна природа та спокуса диявола. Жодної з цих сил на небесах не буде. Наша гріховна природа буде викорінена в нашому прославленні, а спокусник буде вкинутий в огняне озеро, звідки він не зможе заподіяти нам шкоди (Об'явлення 20:10).

Біблійне вчення проголошує, що небеса або вічний стан є абсолютно святими. Грішити не буде абсолютно ніякої можливості – ми будемо «одягнені» в праведність (Об'явлення 19:8) і навіки утверджені у своєму стані блаженства. Справа, яку Бог обіцяв завершити в нас, буде завершена (Филип'янам 1:6). Наше звільнення буде повним, оскільки обрані є викупленими – тілом, душею та розумом – на славу Агнця (Об'явлення 5:6-10).

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Чи зможемо ми грішити на небесах?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries