settings icon
share icon
Запитання

Що таке синтоїзм?

Відповідь


Синтоїзм є суто японською релігією, витоки якої лежать у древній історії цього народу. Це – одна з найстаріших релігій світу. Японці ревно люблять свою землю та вважають, що їхні острови були найпершим божим створінням. Справді, синтоїзм навчає, що японська земля є божественною і унікальною. Недивно, що синтоїзм не дуже популярний за межами Японії.

Дві основні доктрини синтоїзму полягають у тому, що Японія є країною богів, а її народ – божественними нащадками. Ця концепція походження японського народу і землі призвела до їхнього переконання у власній вищості над іншими країнами та народами. За винятком декількох окремих сект синтоїзму, ця релігія не має засновника, священних писань чи встановленої системи вірувань. Поклоніння відбувається в численних святинях, хоча багато японців мають у своїх оселях вівтарі одному або кільком із багатьох божеств.

Слово «синто» походить від китайського «шен-тао», що означає «шлях богів». Головною особливістю синтоїзму є «камі» – переконання, що священна сила присутня як у живих, так і в неживих об'єктах. Отже, в синтоїзмі ставиться особливий наголос на відчутті присутності богів і духів у природі. Боги синтоїзму занадто численні, аби бути згрупованими в ієрархії, але до богині сонця Аматерасу ставляться з особливою пошаною; її імператорський храм, найбільша святиня синтоїзму, розташований за 300 км. на південний захід від Токіо. Синтоїзм також навчає, що японці самі походять від камі.

Синтоїзм абсолютно несумісний із біблійним християнством. По-перше, ідея про те, що японський народ та їхня земля мають перевагу над іншими, суперечить ученню Біблії про те, що обраним Божим народом є євреї: «бо ти святий народ для Господа, Бога свого, – тебе вибрав Господь, Бог твій, щоб ти був Йому вибраним народом зо всіх народів, що на поверхні землі» (Повторення Закону 7:6). І навіть хоча євреї є обраним народом, вони ніколи не були названі кращими за інших людей, і Святе Письмо не проголошує їх прямими нащадками Бога.

По-друге, Біблія чітко повідомляє, що існує лише один Бог, а не багато: «Я – Господь, і нема вже нікого, нема іншого Бога, крім Мене» (Ісаї 45:5). Крім цього, вона навчає, що Господь не є безособовою силою, а люблячим і дбайливим Отцем для тих, хто шанує та боїться Його (2 Коринтянам 6:17-18). Він один створив усесвіт і лише Він повновладно панує над ним. Ідея про богів, які перебувають у скелях, деревах і тваринах, містить дві омани: політеїзм (віра в багатьох богів) і анімізм (віра, що боги присутні в об'єктах). Це – обман від батька неправди, сатани, який «ходить, ричучи, як лев, що шукає пожерти кого» (1 Петра 5:8).

По-третє, синтоїзм підживлює почуття гордості й вищості японського народу, а Святе Письмо засуджує такий елітаризм. Бог ненавидить гордоту, бо саме вона стримує людей від того, щоб шукати Його всім серцем (Псалом 9:25). Крім того, вчення про унікальність і божественне походження японського народу виключає їхню потребу в Спасителі. У Біблії однозначно сказано, що «всі згрішили, і позбавлені Божої слави» (Римлянам 3:23), що всі ми потребуємо Спасителя, Господа нашого Ісуса Христа: «Бо під небом нема іншого Ймення, даного людям, що ним би спастися ми мали» (Дії 4:12).

У той час як синтоїзм навчає, що камі може зійти на тих, хто став гідним через ритуальне очищення, біблійний Бог обіцяє бути присутнім у житті кожного, хто звертається до Нього за прощенням. Жодні ритуали очищення (чергова форма спасіння ділами) не зробить людину вартою Божої присутності. Лише віра у пролиту кров Ісуса Христа на хресті може очистити нас від гріха та зробити достойними для святого Господа. «Бо Того, Хто не відав гріха, Він учинив за нас гріхом, щоб стали ми Божою правдою в Нім!» (2 Коринтянам 5:21).

English


Повернутися на стартову українську сторінку

Що таке синтоїзм?

Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries