settings icon
share icon
Запитання

Чи може християнське подружжя відвідувати різні церкви?

Відповідь


Ситуація, коли чоловік і дружина окремо відвідують різні церкви, трапляється частіше, ніж ми можемо собі уявляти. Відвідування різних церков характерне і для дітей такої пари; таким чином, це веде до розділення в сім’ї, що ніколи не буває корисним. Аби визначити, чи можна подружжю відвідувати різні церкви, нам слід спочатку розглянути шлюб як стосунки, встановлені Богом.

Текст у Буття 2:24 повідомляє нам, що Господь створив чоловіка й жінку, щоб, одружившись, вони стали «одним тілом», а не двома істотами, які йдуть своїми власними шляхами. У шлюбі міститься єдність, яка є унікальною та святою. Крім того шлюб символізує Христа і Його Церкву (віруючих), як описується в Ефесянам 5:31-32. Шлюбний завіт між чоловіком і жінкою є ілюстрацією завіту між Христом і тими, за кого Він помер. Як Його вічний завіт є священним, так і шлюб має бути священним і неподільним. Таке єднання двох людей в одне ціле сягає своєї вершини в духовній сфері, де вони мають бути однодушні щодо основних доктрин християнства – про Бога, Христа, гріх, спасіння, рай/пекло тощо. Така єдність через служіння Святого Духа поєднує чоловіка та дружину зв’язком, який не має аналогів на землі.

Хоча чоловік і дружина можуть мати різні смаки щодо стилів музики, проповіді або богослужіння, дитячих програм тощо, ніщо з цього не є істотним приводом для розділення сім’ї та відвідування різних церков на підставі своїх смаків. Без сумніву, якщо обидві церкви ґрунтуються на Біблії та шанують Христа, то немає жодних причин, через які хтось із подружжя не може зробити незначні поступки щодо своїх особистих переваг. Ще кращою альтернативою для пари є спільний пошук церкви, де Слово Боже проповідується як єдине керівництво щодо віри та діяльності, де вся сім’я може вивчати істинне Євангеліє Ісуса Христа та спілкуватися з однодумцями. Чоловік як духовний глава родини має взяти в цьому ініціативу на себе та прийняти остаточне рішення, з любов’ю беручи до уваги думку дружини.

На жаль, відвідування різних церков найчастіше має місце серед пар, де одне з подружжя виховувалось у «традиційній» церкві, а інше – в протестантській. У ситуаціях, схожих на цю, найрозумнішим рішенням для пари було би не одружуватися. Будь ласка, прочитайте статтю: «Чи можна християнам із різних конфесій зустрічатися чи одружуватися?». А якщо шлюб уже відбувся, то парі слід прагнути духовної єдності. Двом людям, які «вкоренилися» в різних доктринальних позиціях, часто буває дуже важко йти на компроміс і примирення, проте з Богом усе можливо. У такій ситуації вони можуть бути змушені відвідувати різні церкви, особливо якщо одне чи обоє з подружжя вважають переконання іншого небіблійними. Їм необхідно молитися про відкриття істини та досягнення духовної єдності.

Перш ніж буде досягнута справжня єдність у сім’ї, такі доктринальні конфлікти повинні бути розв’язані. Подружжям, які відвідують різні церкви, слід бути готовими принести все, чого вони були навчені, на суд Святого Письма та відмовитися від усього, що йому суперечить. Вони мають слідувати вказівці Павла: «Усе досліджуйте і доброго держіться» (1 Солунянам 5:21; Сучасний переклад Українського Біблійного Товариства).

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Чи може християнське подружжя відвідувати різні церкви?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries