settings icon
share icon
Запитання

Яка роль Святого Духа у нашому житті сьогодні?

Відповідь


З усіх дарів, даних Богом людству, немає важливішого за присутність Святого Духа. Він здійснює різноманітну діяльність. Перш за все, Він проводить роботу в серцях людей у всьому світі. Ісус сказав учням, що Він пошле Духа у світ, «а як прийде, Він світові виявить про гріх, і про правду, і про суд: тож про гріх, що не вірують у Мене; а про правду, що Я до Отця Свого йду, і Мене не побачите вже; а про суд, що засуджений князь цього світу» (Івана 16:7–11). У кожній людині закладена «Божественна свідомість», визнає вона це чи ні. Святий Дух доносить людям Божі істини, щоб за допомогою справедливих і достатніх аргументів переконати їх у тому, що вони – грішники. Відгук на це переконання приводить людину до спасіння.

Коли ми знаходимо спасіння, Святий Дух назавжди оселяється в наших серцях, запечатуючи нас печаттю, яка підтверджує запоруку нашої вічної приналежності до Його сім’ї. Ісус сказав, що Він пошле нам помічника, утішителя і заступника. «І вблагаю Отця Я, і Втішителя іншого дасть вам, щоб із вами повік перебував» (Івана 14:16). Грецьке слово, перекладене тут як «утішитель», означає того, хто підтримує і підкріпляє. Фраза «щоб із вами повік перебував» означає постійне проживання у серцях віруючих (Римлянам 8:9; 1 Коринтянам 6:19, 20; 12:13). Ісус послав Духа як Свого представника для виконання функцій, які би виконував Він, залишаючись із нами на землі.

Одна з цих функцій полягає у направленні нас на істину. Присутність Духа дає нам можливість розуміти і правильно тлумачити Слово Боже. Ісус сказав Своїм учням: «А коли прийде Він, Той Дух правди, Він вас попровадить до цілої правди» (Івана 16:13). Він відкриває нашому розуму Божі поради стосовно поклоніння, вчення і християнського життя. Він є нашим провідником, що йде попереду нас, усуває перешкоди і дає розуміння. Він веде нас шляхом, яким ми повинні слідувати у всіх духовних питаннях. Без такого керівництва ми би припускалися безлічі помилок. Він також свідчить нам про найважливішу істину – що Ісус є тим, ким Він себе називав (Івана 15:26; 1 Коринтянам 12:3). Дух переконує нас у божественності Христа, Його приході як Месії, Його стражданнях і смерті, Його воскресінні та вознесінні, Його перебуванні по праву руку від Бога і Його ролі судді всього світу. Він прославляє Христа у всьому (Івана 16:14).

Інша Його функція полягає у розподілі духовних дарів. Перше послання до Коринтян, 12 розділ, описує духовні дари, що даються віруючим, аби вони могли функціонувати як Тіло Христове на землі. Всі ці дари, як великі, так і малі, даються Святим Духом для того, щоб ми могли бути Його представниками у цьому світі, демонструючи Його благодать і прославляючи Його.

Завдання Духа також полягає в принесенні плодів у нашому житті. Коли Він живе в нас, то приносить Свої плоди – любов, радість, мир, стійкість, доброту, щедрість, вірність, лагідність і вміння володіти собою (Галатам 5:22–23). Наше єство не в змозі приносити такі плоди – всі вони є виключно результатом присутності Духа в нашому житті.

Знання того, що Святий Дух Божий поселився у нашому житті, того, що Він виконує всі ці чудові функції, що Він перебуває з нами завжди та ніколи не покине і не залишить нас, є підставою для великої радості й миру. Слава Богу за цей дорогоцінний дар Святого Духа та за Його роботу в нашому житті!

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Яка роль Святого Духа у нашому житті сьогодні?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries