settings icon
share icon
Запитання

Яка мета небесних нагород?

Відповідь


У Біблії багато разів згадуються нагороди на небесах (Матвія 5:12; Луки 6:23, 35; 1 Коринтянам 3:14; 9:18). Але яка їхня мета? Хіба недостатньо перебувати вічно з Богом? Пізнання Господа, Його слава та радість небес мають бути настільки чудовими, що складно зрозуміти, навіщо потрібні додаткові нагороди. Крім того, оскільки наша віра ґрунтується на праведності Христа, а не на нашій (Римлянам 3:21-26), то видається дивним, що наші вчинки можуть заслуговувати на нагороду.

Бог вручатиме нагороди на небесах під час Христового суду на основі нашої вірності в служінні Йому (2 Коринтянам 5:10). Нагороди продемонструють реальність нашого синівства (Галатам 4:7) та Божу справедливість (Євреям 6:10). Він вручить нагороди, щоб виконати закон посіву та жнив (Галатам 6:7-9), а також обітницю, що наша «праця в Господі не даремна» (1 Коринтянам 15:58; тут і далі – Сучасний переклад Українського Біблійного Товариства).

Однією з причин вручення нагород на небесах є той факт, що Ісус ділиться Своєю нагородою з нами. Павло сказав: «І живу вже не я, а Христос живе в мені. А що тепер живу в тілі, то живу вірою в Божого Сина, Який полюбив мене й віддав Себе за мене» (Галатам 2:20). Наше життя «поховане» з Христом, Який «сидить праворуч Бога» (Колосянам 3:1-4). Ми помираємо з Ним, живемо з Ним і поділяємо Його радість (Римлянам 6:8; Матвія 25:21). На небесах ми житимемо з Ним (Івана 14:1-3). Наше життя нерозривно пов'язане з життям Христа, і Він поділиться Своєю нагородою з усіма нами: «Якщо ж ми діти, то й спадкоємці, – спадкоємці Бога і співспадкоємці Христа, якщо тільки з Ним страждаємо, щоби з Ним і прославитися» (Римлянам 8:17).

Наші нагороди на небесах залежать від Божої доброти й сили. Завдяки воскресінню Ісуса ми отримуємо спадщину на небесах; на землі наша віра випробовується та веде до похвали, слави і честі, коли Він з'явиться (1 Петра 1:3-9). Учинки, які ми робимо в цьому житті, стають вічними (тобто переносяться з нами на небеса) лише тоді, коли вони побудовані на основі, якою є Він (1 Коринтянам 3:11-15).

Нагороди, які ми отримаємо на небесах, не схожі на нагороди, які люди отримують тут, на землі. Ми схильні мислити матеріально – маєтки, коштовності тощо. Проте це лише подоба справжніх нагород, які ми отримаємо на небесах. Дитина, яка перемогла в конкурсі, цінує отриманий трофей не через сам трофей, а через те, що він означає. Так само і будь-які нагороди чи почесті, які ми отримаємо на небесах, будуть для нас цінними, бо вони вказуватимуть на наші стосунки з Богом і нагадуватимуть нам про те, що Він здійснив через нас на землі.

Отже, нагороди на небесах прославляють Господа та дарують нам радість, спокій і захоплення, коли ми розглядаємо Його діяльність у нас і через нас. Чим ближче ми були до Нього в цьому житті, чим більше були зосередженими на Ньому й усвідомлювали Його присутність, чим більше ми залежали від Нього і потребували Його милості, тим більше буде причин для радості. Ми – як герої історії, що страждають від сумнівів, утрат і страху, до останнього сумніваючись, чи зможуть вони колись сягнути того, чого бажає їхнє серце. Коли ж настає щаслива розв'язка і бажання виконується, настає завершення. Історія не була би задовільною без цього завершення. Нагороди на небесах – це завершення нашої земної історії, і ці нагороди нададуть вічне задоволення (Псалом 16:11).

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Яка мета небесних нагород?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries