settings icon
share icon
Запитання

Що говорить Біблія про расизм, упередження і дискримінацію?

Відповідь


Найперше, що необхідно усвідомити у цій дискусії, це те, що існує лише одна раса – людська. Кавказці, африканці, азіати, індіанці, араби, юдеї та інші – це не різноманітні раси. Це, швидше, різноманітні етноси людської раси. Всі людські істоти володіють однаковими характеристиками (з невеликими відмінностями, звісно ж). Більш важливим є те, що всі люди створені за образом і подобою Божою (Буття 1:26-27). Бог любить увесь світ (Івана 3:16), і Ісус віддав Своє життя за кожного у цьому світі (1 Івана 2:2). Зрозуміло, що це включає всі етноси людства.

Бог не проявляє упередженості чи фаворитизму (Повторення Закону 10:17; Дії 10:34; Римлянам 2:11; Ефесянам 6:9), і ми не повинні робити цього. У Посланні від Якова 2:4 про тих, хто проявляє дискримінацію, говориться як про «злодумних суддів». Навпаки, ми повинні «любити свого ближнього, як самого себе» (Якова 2:8). У Старому Заповіті Бог поділив людство на дві «расові» групи: юдеїв і язичників. Божим планом щодо юдеїв було, щоб вони стали царством священства, яке би служило язичницьким націям. Замість цього, у більшості випадків юдеї пишалися своїм статусом і зневажали язичників. Ісус Христос поклав цьому кінець, зруйнувавши стіну розділення (Ефесянам 2:14). Будь-які форми расизму, упередження і дискримінації зневажають подвиг Христа на хресті.

Ісус вказує нам любити один одного, як Він любить нас (Івана 13:34). Якщо Бог неупереджений і любить нас неупереджено, це означає, що і ми повинні любити інших у відповідності з цим високим стандартом. Ісус навчає у кінці 25 розділу Євангелії від Матвія, що якщо ми зробимо що-небудь найменшому з Його братів, ми зробимо це Йому. Якщо ми поставимось до людини зі зневагою – ми погано поведемося з особистістю, яка створена за образом Божим, ми нашкодимо комусь, кого любить Бог і за кого помер Ісус.

Расизм у різноманітних формах і проявах був бідою людства на протязі тисячоліть. Жертви расизму, упереджень і дискримінації, ви маєте прощати. Ефесянам 4:32 говорить: «А ви один до одного будьте ласкаві, милостиві, прощаючи один одному, як і Бог через Христа вам простив!». Ні, расисти не заслуговують на ваше прощення, але ж ми далеко менше заслуговуємо на прощення Боже! Прихильники расизму, упередження й дискримінації, ви повинні покаятися – «…віддавайте себе Богові, як ожилих із мертвих, а члени ваші – Богові за знаряддя праведности» (Римлянам 6:13). Нехай слова з Послання до Галатів 3:28 будуть повністю виконані: «Нема юдея, ні грека, нема раба, ані вільного, нема чоловічої статі, ані жіночої, – бо всі ви один у Христі Ісусі!»

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Що говорить Біблія про расизм, упередження і дискримінацію?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries