settings icon
share icon
Запитання

Як я можу отримати Божий захист?

Відповідь


Через людський гріх і подальше прокляття, яке отруїло досконалість Божого творіння, світ містить чимало небезпек. Щодня люди страждають від стихійних лих, злочинності, розладів здоров’я тощо. Це природно – шукати захисту від болю та смутку в житті. Чи обіцяє нам Біблія Божий захист, коли ми стаємо частиною Його вічної сім’ї?

У Святому Письмі є багато віршів, що, як може видатися на перший погляд, обіцяють Божий фізичний захист. Наприклад, у Псалмі 120:3 сказано: «Він не дасть захитатись нозі твоїй, не здрімає твій Сторож». Далі, у вірші 7, псалмоспівець заявляє: «Господь стерегтиме тебе від усякого зла, стерегтиме Він душу твою». Коли Ізраїль входив до Обіцяного краю, Бог обіцяв, що ніколи не залишить і не покине їх (Повторення Закону 31:6).

При поверхневому розгляді, можна дійти висновку, що Господь обіцяє захистити Своїх дітей від зла. Проте, якщо це так, то чому багато віруючих у всьому світі страждають від переслідувань, хворіб, утрат, нещасних випадків і травм? Ми всі знаємо християн, чия «нога захиталася». Чи порушує Бог Свою обітницю, чи ж ми щось упускаємо?

Перш за все, ми маємо інтерпретувати старозавітні обітниці фізичної безпеки в контексті завіту Мойсея. Бог обіцяв синам Ізраїлю різні матеріальні та фізичні благословення за його виконання – на їхні поля, худобу, дітей тощо (Повторення Закону 28). У Старому Завіті приділяється значна увага земним благословенням, серед яких і фізичний захист. Це стало підставою для молитви Єзекії, що страждав від смертельної хвороби (2 Царів 20:1-6). У Старому Завіті ми бачимо Бога, Який захищає Свій народ для здійснення Своїх планів (наприклад, Вихід 1:22-2:10; 1 Царів 17:1-6; Йони 1).

Важливо розуміти, що ми перебуваємо під Новим Завітом, а не під Старим. Господь не обіцяє оберігати віруючих у Христа від будь-якої фізичної шкоди. Звичайно, бувають моменти, коли Він милостиво захищає нас у ситуаціях, в яких ми могли би зазнати травм або втрат. Порятунок Павла та Луки під час корабельної аварії у Дії 27 і те, що Павло вижив після зміїного укусу в Дії 28, – лише деякі з прикладів. Однак сьогодні обітниці Бога віруючим зазвичай стосуються духовного захисту.

Коли ми віримо в Ісуса Христа як Спасителя, Святий Дух негайно входить у наше життя. Відтоді ми запечатані навік і перебуваємо під Божим духовним захистом. Це означає, що незалежно від наших майбутніх гріхів або сатанинських підступів, ми ніколи не втратимо спасіння, наданого Господом (2 Тимофію 1:12). Не існує нічого, що могло би відлучити нас від Його любові (Римлянам 8:38-39). Окрім того, ми звільнені від влади гріха – ми більше не є рабами гріховних думок, бажань і дій, а народжені до нового праведного життя (Римлянам 6:22).

Нам сказано, що протягом усього нашого життя Бог «…береже серця ваші та ваші думки у Христі Ісусі» (Филип’янам 4:7), забезпечуючи силу, спокій і непохитність, які нам необхідні, щоб витримати будь-які випробування. Його Дух розвиває в нас плоди, що зміцнюють наше християнське життя (Галатам 5:22-23), і надає нам потужні засоби, за допомогою яких ми можемо відбивати духовні атаки противника (Ефесянам 6:10-18).

Немає нічого поганого в тому, аби просити в Бога фізичного захисту, якщо ми розуміємо, що це не завжди відповідатиме Його волі. Він знає, що нас зміцнюють виклики на нашому життєвому шляху, і в кожному фізичному випробуванні нам обіцяний Його духовний захист. Тому замість того, щоб просити Господа про цілковитий фізичний захист, ми можемо погодитися з Яковом, який написав: «Майте, брати мої, повну радість, коли впадаєте в усілякі випробовування, знаючи, що досвідчення вашої віри дає терпеливість» (Якова 1:2-3).

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Як я можу отримати Божий захист?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries